COMENTARIU Lelia Munteanu: „Netanyahu a găsit noi ţapi ispăşitori”

După două săptămâni de carantină (luând în calcul şi săptămâna de fake lockdown), Israelul a sărit în trei zile de la 1.155 la 9.015 pozitivi în 24 de ore. E drept că şi numărul de testări a crescut de la 20.000-30.000 la peste 50.000. Rata de pozitivare: 13,6 la sută (în aşezările religioase, aproape 30 la sută). Însă e la fel de greu ca în România să tragi concluzii statistice fără date consecvente şi stabile. 

 

Toate semnalele arată că lockdown-ul se va prelungi, sub diverse forme, pe toată durata lunii octombrie şi după.   

Mâine începe săptămâna de Sukot, Sărbătoarea Corturilor, când programul de lucru e oricum redus. Problema e că în această perioadă vizitele între rude şi prieteni sunt o mitzvah (o poruncă religioasă). Ultrareligioşii au şi început să se mişte de colo-colo, cu autocare purtând inscripţia pe care o folosiseră şi de Rosh Hashana: „manifestaţie”. Iar asta chiar dacă ieri la miezul nopţii (după un protest de proporţii anti-Bibi la Tel Aviv) a intrat în vigoare actul normativ care interzice participarea la manifestaţiile care se desfăşoară la mai mult de 1.000 de metri de domiciliu.    

 

Numărul şomerilor e de 909.460, dintre care 572.908 în şomaj tehnic (majoritatea pentru a doua oară). Rata şomajului: 21,9 la sută.

 

Pe 1 noiembrie, strategul anticorona dr. Ronni Gamzu se va retrage, iar politicienii n-au nici o intenţie să-l reţină. Îi…
Citeste continuarea articolului pe mediafax.ro