Ion Cristoiu: Adevărata criză care ar trebui să neliniştească actuala coaliţie este criza energiei

Adevărata criză care ar trebui să neliniştească actuala coaliţie este criza energiei. Criza sanitară a intrat într-un balamuc de rutină şi pe plan mondial. Sigur, mai ales şi în presă şi în politică mai sunt din ăştia care susţin cu înversunare ideea restricţiilor, dar ca şi în vestul Europei, şi în România este o mare oboseală. Cred că, din punct de vedere sanitar, oamenii se apropie de momentul clocotului. Nu mai rezistă pentru că în vest criza a fost administrată foarte prost. La noi nu se pune problema”, a afirmat publicistul vineri seara la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, de la Aleph News.

Ion Cristoiu spune că Guvernul susţinut de PNL-PSD-UDMR nu este unul de centru dreapta sau de centru stânga care să dea un semnal şi să ia măsurile aşteptate de populaţie, ci o anomalie, în care principalele partide din coaliţie vorbesc pe două voci şi transmit mesaje conform propriilor ideologii.

“Avem o diferenţă între ce spune PNL şi ce spune PSD. De ce este principalul pericol criza energetică? Pentru că noi nu avem un guvern de centru dreapta sau de centru stânga. Dacă era numai PSD la guvernare şi cu un partid sau două de centru stânga, electoratul care i-a votat aştepta intervenţia statului, statul protector, ăsta e PSD. Venea guvernul care era al PSD şi lua nişte măsuri clare, nu se mai plăteau facturile… dacă era guvernul numai al PNL sau dacă era PNL şi USR, atunci aveam guvernul Cîţu, care spuneau eu sunt de dreapta puţin îmi pasă. Nu ai să plăteşti, faci economii. În cazul de faţă noi avem două guverne într-unul. O anomalie. Şi atunci nu există un semnal. Pe de o parte, electoratul PSD şi ăla nehotărât aşteaptă o intervenţie a statului, pe care, nu cred că din motive electorale, PNL o neagă”, a explicat publicistul.

Ion Cristoiu atrage atenţia că în criza energiei coaliţia şi guvernul se comportă ca şi când ar avea 5% în Parlament şi nu 70%.

“Pe de altă parte, avem cea mai puternică putere postdecembristă, iar electoratul şi al PNL, şi al PSD a acceptat acest caprovarzism pe ideea că avem un guvern că va rezolva problemele cu autoritatea unui guvern de 70%. Ori, dacă vă uitaţi acum în cazul energiei, avem un guvern de 5%. Adică în momentul în care 70% în Parlament, nu ai nici opoziţie, preşedintele e al tău, serviciile sunt ale tale, în acel moment te porţi ca Djokovic cu australienii, puţin îţi pasă”, a subliniat publicistul.

Ion Cristoiu mai spune că toate problemele sociale generate de criza energiei va afecta PSD şi pentru a rezolva anomalia celor două guverne într-unul singur ar trebui să intervină preşedintele Iohannis.

“Toate aceste probleme sociale afectează PSD, care e la guvernare. Marea problemă e că, de fapt, avem de fapt două guverne şi aceste două guverne nu reuşesc să găsească un numitor comun. Pe de o parte, PSD, care lansează în spaţiul public tot felul de măsuri şi PNL care vine şi el şi spune. Aici trebuia să vină Klaus Iohannis şi să-i împace. Faţă de criza sanitară, care mai e cum mai e, criza energiei va intra şi în preţuri (….) toată lumea spune că dacă nu era demonstraţia AUR nu se renunţa la certificatul verde. Nu, au apărut statistici care arată că dacă se introduce certificatul verde, la poliţie de exemplu, 60% din poliţişti trebuia să plece acasă. Deci noi nu vom mai avea forţă de muncă. Poţi să-ţi permiţi când ai 90% vaccinaţi, restul 10% mai găsesşti, aduci pakistanezi. Dar când ai numai 40% vaccinaţi, şi n-ai poliţişti, n-ai medici, profesori care nu s-au vaccinat, îi ţii acasă”, a mai spus publicistul.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

Citeste continuarea articolului pe mediafax.ro