Joe Biden: Statele Unite menţin prezenţa militară în Europa şi în Asia, pentru descurajarea Rusiei şi Chinei

Statele Unite vor menţine o prezenţă militară „puternică” în Europa şi în zona Indo-Pacifică, în scopul prevenirii apariţiei conflictelor militare, a afirmat preşedintele Joseph Biden, îndemnând Rusia şi China să respecte reglementările internaţionale.

 

Statele Unite şi China sunt în competiţie, dar naţiunea chineză trebuie să respecte reglementările internaţionale în domeniul economic, a declarat, în primul discurs rostit în Congres, preşedintele Joseph Biden, oferind asigurări că Washingtonul nu vrea conflict cu Beijingul.

 

„Suntem în competiţie cu naţiunea chineză şi cu alte ţări pentru a câştiga secolul XXI”, a declarat Joseph Biden, conform stenogramei discursului, vizualizată de MEDIAFAX.

 

„Investiţiile pe care le propun avansează o politică externă a SUA care să fie în beneficiul clasei de mijloc. Acest lucru înseamnă că toate naţiunile trebuie să respecte aceleaşi reguli în economia mondială, inclusiv China. În conversaţia pe care am avut-o cu preşedintele Xi Jinping, i-am spus că noi salutăm competiţia şi că nu vrem un conflict. Dar am transmis extrem de clar că voi apăra interesele americane. Statele Unite vor contracara practicile comerciale incorecte care afectează angajaţii şi sectoarele industriale din SUA, precum subvenţiile acordate companiilor de stat sau furturile de tehnologii americane şi de proprietate intelectuală”, a subliniat Joseph Biden.

 

„I-am spus preşedintelui Xi Jinping că vom menţine o prezenţă militară puternică în zona Indo-Pacifică, la fel cum facem şi prin intermediul NATO, în Europa, nu pentru a declanşa un conflict, ci pentru a preveni apariţia unui conflict. De asemenea, i-am spus ceea ce le-am spus şi altor lideri – că America nu se va îndepărta de la angajamentul în favoarea drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale”, a insistat preşedintele SUA.

 

„În privinţa Rusiei, i-am spus clar preşedintelui Vladimir Putin că, deşi nu vrem escaladarea crizelor, acţiunile lor produc consecinţe. Am ripostat direct şi în mod proporţionat la interferenţele Rusiei în alegerile noastre şi la atacurile cibernetice asupra instituţiilor şi companiilor noastre, ei au făcut aceste lucruri, iar eu am ripostat. Dar putem şi să cooperăm în cazul intereselor reciproce. Am făcut acest lucru prin prelungirea Noului Tratat START privind armele nucleare (n.red. – Noul Tratat pentru Reducerea Armamentului Strategic), la fel cum procedăm şi în cazul crizei climatice”, a subliniat Joseph Biden.

Citeste continuarea articolului pe mediafax.ro