O carte pe zi: „Dincolo de frontiere” de Andreï Makine

Născut la Divnogorsk, Siberia centrală, Andreï Makine a studiat la Krasnoiarsk şi Moscova, unde a şi obţinut un doctorat, şi a ajuns în Franţa în 1987. După o licenţă la Sorbona, despre opera lui Ivan Bunin, a publicat peste douăzeci de cărţi – romane, eseuri şi o piesă de teatru, a obţinut mai multe premii importante şi a fost ales la 3 martie 2016 în Academia franceză.

Într-un interviu din 2011 pentru Le Figaro, Andreï Makine a dezvăluit, spre stupefacţia generală, că sub semnătura scriitorului Gabriel Osmonde se ascunde tot el. Sub propriul nume, încoronat de laurii premiului Goncourt în 1995, a publicat 18 volume, sub cel de-al doilea, doar patru. În romanul de faţă Osmonde devine personaj, mentor spiritual, mag şi călător prin interstiţiile lumii vizibile.

Cartea de faţă începe cu aproximativ zece pagini dintr-un roman apocaliptic nepublicat – şi nepublicabil – scris de un oarecare Vivien de Lynden, personaj el însuşi, roman numit evocator „Marea Strămutare” (autor care se sinucide după scrierea romanului). O distopie. Potrivit naratorului, romanul e nepublicabil pentru că descrie cele mai sordide aspecte ale realităţii franceze. Tom, alter ego al lui Vivien, trăieşte într-o Franţă măcinată de război civil rasial şi religios, unde multe cartiere ale Parisului şi ale altor oraşe sunt dominate de charia, şi îşi pierde parţial vederea şi ambele picioare într-un atentat. În acelaşi atentat îşi va pierde şi iubirea pentru o jurnalistă, pe care o va vedea…
Citeste continuarea articolului pe mediafax.ro