O carte pe zi: „Intuiţionista” de Colin Whitehead

Semnalăm/prezentăm astăzi cartea de debut a unui scriitor american de culoare, Colson Whitehead, al cărui roman Ruta subterană, încununat cu Pulitzer Prize, e tradus în peste 40 de ţări. Debutul acesta, romanul de astăzi, e de o originalitate „izbitoare”, a apărut în 1999 şi a fost comparat cu romane cult – Catch-22 de Joseph Heller, V de Thomas Pynchon şi Ochiul cel mai albastru de Toni Morrison. A primit Quality Paperback Book Club New Voices Award şi a fost finalist la PEN/Hemingway Award.

Scriu editorii: „Provocator, de un umor subversiv livrat cu maximă gravitate, Intuiţionista îi are ca protagonişti pe inspectorii de ascensoare dintr-un oraş american semănând cu New Yorkul, într-o perioadă nedefinită. Alegorie a rasei, a societăţii moderne, sau pur şi simplu a naturii umane, cartea jonglează cu procedee stilistice şi structurale ale romanului noir, ale genului detectivistic, ale criticii sociale naturaliste, chiar ale distopiei. Whitehead creează o lume perfect credibilă pornind de la elemente aparent neverosimile, un fel de labirint borgesian în care străluceşte Lila Mae Watson, una dintre cele mai fascinante eroine din ficţiunea contemporană.”

Romanul e o ficţiune speculativă. Lifturile care fac posibilă, într-o lume deja suprapopulată, construirea unor clădiri din ce în ce mai înalte, sunt supravegheate de un Departament public pentru Inspecţia Ascensoarelor, ai cărei inspectori sunt împărţiţi în două şcoli de gândire: empirişti (care abordează lifturile ca pe nişte simple maşinării mecanice) şi intuiţionişti (pentru care lifturile nu pot fi…
Citeste continuarea articolului pe mediafax.ro