„România e NATO şi NATO e România”. Mesajul vicepreşedintelui Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor

„Să ceri oficial retragerea trupelor NATO din România înseamnă să ceri oficial retragerea Armatei Române din România. Pentru că, la nivel de naţiune, putem spune că România e NATO şi NATO e România. Înseamnă, practic, că afişezi o aroganţă uriaşă: tu, Federaţia Rusă, ceri retragerea României din NATO. Fără niciun drept. Se poate interpreta că această aroganţă e un atac subtil la suveranitatea României”, scrie pe Facebook vicepreşedintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor, deputatul USR Bogdan Rodeanu.

El afirmă că Federaţia Rusă „trebuie să înţeleagă nişte lucruri simple”.

„Avem certitudinea că principiile şi solidaritatea NATO funcţionează implacabil. România şi-a consolidat poziţia de Pilon de Stabilitate NATO, alături de Polonia, pe Flancul Estic al UE. Parteneriatele strategice ale ţării noastre sunt de neclintit. România a suferit în trecut, dar a şi învăţat din lecţiile trecutului. Dintre cele mai recente, o menţionăm pe cea din 2014, când Rusia a ocupat ilegal teritoriile ucrainiene din Crimeea. Vecinii noştri din Est nu ne sunt doar vecini. Ne sunt fraţi şi prieteni. Atât timp cât suntem parte din NATO (şi niciun stat nu poate avea pretenţia să părăsim NATO doar pentru că asta şi-ar dori şi i-ar fi convenabil) toţi aliaţii NATO vor susţine aplicarea Articolului 5 şi pentru România. Să ai cutezanţa să ceri retragerea Alianţei poate echivala cu o ameninţare. Subtilă, dar tot ameninţare”, conchide Rodeanu.

Administraţia Vladimir Putin argumentează, în solicitările privind garanţiile de securitate, că este necesară revenirea la arhitectura de securitate anterioară anului 1997, astfel că NATO trebuie să retragă trupele şi echipamentele militare inclusiv din România şi Bulgaria.

Ministerul Afacerilor Externe respinge ca fiind inoportune şi lipsite de orice fundament declaraţiile Ministerului de Externe al Federaţiei Ruse privind prezenţa militară aliată pe Flancul Estic al NATO.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

Citeste continuarea articolului pe mediafax.ro