Sute de sibieni au protestat faţă de triplarea taxei de salubritate. „Nu e normal să ceri 430 de lei unui proprietar care are un apartament nelocuit.”

Protestatarii adunaţi în centrul Sibiului, în Piaţa Mare, au spus că nu sunt de acord cu majorarea taxei de salubritate. Oamenii spun că este ilegal şi imoral ca cei care locuiesc singuri să plătească tot atât cât o familie care are 4 – 5 – 6 sau mai multe persoane.

„Eu trebuie să plătesc de trei ori mai mult şi mie nu îmi convine. Eu locuiesc singură. Cum să plătesc cât o familie cu 6 membri? Este ilegal şi imoral”, a spus o femeie prezentă la protest.

Un sibian care are o locuinţă în care nu stă nimeni şi pentru care va trebui să plătească taxa de salubritate de 430 de lei pe an a propus, în glumă, să plătească atât cât se impune, dar cu un amendament: „Să îmi dea şi mie Primăria Sibiu o indemnizaţie pe lună ca să nu fac absolut nimic. Cum pe mine mă taxează deşi nu produc niciun deşeu, deci pentru zidurile mele firma de salubritate nu face nimic, dar vrea bani, să îmi dea şi mie Primăria nişte bani ca să nu fac nimic”.

Sibienii vor să fie taxaţi la persoană, nu la locuinţă, cum se arată în regulamentul cu care se va intra la vot în şedinţa de Consiliu Local.

„În locuinţă aia pot sta 2, pot sta 10 persoane. La fel poate sta o singură persoană sau niciuna. Cine produce gunoi? Omul sau apartamentul? Oamenii ăştia nu gândesc? Ei au pus o taxă din pix şi proştii să plătească! Nu mai merge”, a spus o sibiancă.

„Nu e normal să ceri 430 de lei unui proprietar care are un apartament nelocuit. Nu e normal să ceri 430 de lei unuia care nu are pubele, nu are o relaţie cu Soma (firma de salubritate – n.r.)”, a spus un protestatar.

Acesta a afirmat că proiectul prin care taxa de salubritate va fi stabilită per gospodărie trebuie respins, pentru că este discriminatoriu pentru persoanele singure şi pentru familiile cu două sau trei persoane. În plus, spune el, Primăria trebuie să dezvolte o bază de date, pentru a şti „cine şi unde stă, ce structură are familia, cât gunoi se preia, unde îl duce, cât duce, cât prelucrează, care este costul corect în regim de eficienţă” şi numai după aceea să stabilească tariful pentru populaţie.

Protestul desfăşurat în centrul Sibiului a fost calm, nu s-a scandat, oamenii s-au plimbat prin Piaţa Mare şi au stat de vorbă, ştiind că în perioada stării de alertă adunările publice sunt interzise.

Mai multe echipaje de la jandarmi au fost în zonă, dar oamenii legii doar s-au plimbat printre protestatari pentru a le recomanda să păstreze distanţa socială.

Protestul s-a încheiat fără incidente.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

Citeste continuarea articolului pe mediafax.ro