A intrat în vigoare modificarea contractului individual de muncă. Noua obligație a angajatorului

JOI, 22 IULIE 2021, 13:28

SURSĂ: Realitatea.net

AUTOR: REALITATEA.NET

<!–

–>

Ministrul Muncii Raluca Turcan anunța, în aprilie 2021, pe pagina sa de Facebook, că orice angajat din România contribuie la acest pilon de pensii și este extrem de important să se informeze și să opteze în cunoștință de cauză pentru un fond privat care să îi administreze acești bani, economisiți de-a lungul carierei, pentru a-și suplimenta veniturile în momentul pensionării.

„Pilonul ÎI de pensii, administrat privat, este obligatoriu și vine în completarea pensiei de stat. Orice angajat din România contribuie la acest pilon de pensii și este extrem de important să se informeze și să opteze în cunoștință de cauză pentru un fond privat care să îi administreze acești bani, economisiți de-a lungul carierei, pentru a-și suplimenta veniturile în momentul pensionării. Prin urmare, am modificat modelul cadru al contractului individual de muncă și am introdus o nouă obligație care îi revine angajatorului: să informeze salariatul, în momentul angajării, cu privire la obligația de a adera la un fond de pensii administrat privat.

Cred că este important să punem accent mai mare pe această componentă de informare și de conștientizare a angajaților că au această opțiune, astfel încât să poată să-și decidă singuri viitorul, alegând conștient în loc să fie repartizați aleatoriu de către sistem”, declara în aprilie Raluca Turcan.

Mai precis, este vorba despre Ordinul Ministerului Muncii nr. 585/2021 privind modificarea şi completarea „modelului-cadru” al contractului individual de muncă, prevăzut în anexă la Ordinul ministrului muncii şi solidarităţîi sociale nr. 64/2003, publicat în Monitorul Oficial nr. 721 din 19 iulie 2021.

Această obligaţie se aplică doar persoanelor prevăzute la art. 30 din Legea nr. 411/2004, privind fondurile de pensii administrate privat, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Persoanele prevăzute la art. 30 din Legea nr. 411/2004 sunt cele în vârstă de până la 35 de ani, care sunt asigurate potrivit prevederilor art. 5 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare, şi care contribuie la sistemul public de pensii, trebuie să adere la un fond de pensii.

De asemenea, acest ordin vizează şi modificarea literei F din modelul-cadru al contractului individual de muncă, această urmând să aibă următorul cuprins: “Atribuţiile postului sunt prevăzute în fişa postului, anexă la contractul individual de muncă, cu excepţia microîntreprinderilor cu până la 9 salariaţi, definite la art. 4 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 346/2004, privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, cu modificările şi completările ulterioare, care vor completă o scurtă caracterizare/descriere a activităţîi:…”.


Citește și:

Citeste continuarea articolului pe realitatea.net