Ce vaccinuri au avut reacții adverse pe termen LUNG. Răspunsul Ministerului Sănătății

JOI, 01 APRILIE 2021, 23:04

SURSĂ: realitatea.net

AUTOR: Irina Chirtoc

<!–

–>

Ministerul Sănătății explică, într-o postare pe Facebook, că atunci când apar anumite reacții adverse, acestea sunt verificate și, dacă se demonstrează că vaccinul sau un lot al vaccinului este cauza, atunci sunt retrase din uz (precum în cazul Rotashield).

Ministerul amintește că efectele adverse sunt întâlnite în cazul oricăror medicamente.

”Majoritatea reacțiilor adverse minore, locale (durere la locul injectării) sau generale (febră) apar în primele ore de la vaccinare. În unele cazuri, reacțiile adverse severe pot apărea în câteva ore până la câteva zile de la vaccinare.

Mai multe studii au analizat loturi mari de pacienți cu anumite boli (cancere, boli neuropsihiatrice, boli autoimune etc.), despre care există teama că ar putea fi cauzate de reacții adverse apărute din cauza vaccinării. Aceste studii au demonstrat că nu există o relație de cauzalitate între cele două. Cu alte cuvinte, nu s-a demonstrat că anumite boli sunt determinate de vaccinare, riscul de a le dezvolta fiind identic cu riscul în populația nevaccinată.

Există mai multe platforme, atât la nivel local, cât și la nivel internațional, unde reacțiile adverse pot fi raportate de persoanele vaccinate sau de medici.În cazul României, această platformă este accesibilă aici: https://www.anm.ro/…/farm…/raporteaza-o-reactie-adversa/.

Pentru programul european de farmacovigilență, reacțiile adverse pot fi raportate pe portalul ADRreports.
Prin aceste metode de supraveghere și raportare, dar și o verificare continuă și atentă, s-a reușit asigurarea unor vaccinuri sigure și s-a demonstrat că nu există efecte adverse pe termen lung ale vaccinării”, se mai arată în comunicatul Ministerului. 

Citeste continuarea articolului pe realitatea.net