CULISELE STATULUI PARALEL. Geloziile Elenei Ceaușescu. Lenuței îi plăcea să asculte demnitari în intimitate

<!–

–>

Se spune că ea trebuia să știe tot. Una dintre obsesiile majore ale Elenei Ceaușescu era să afle cum fac amor nevestele nomenclaturiștilor. Îi punea pe agenții lui Ceaușescu să planteze microfoane în camerele lor, și apoi asculta casetele aduse de securiști, fericită să afle detalii din viața intimă a altor oameni.

Una dintre femeile pe care ajunsese să le urască era Violeta Andrei, soţia lui Ştefan Andrei, fostul ministru al Afacerilor Externe în Republica Socialistă România. Din ziua în care ar fi ascultat prima înregistrare, Elena Ceaușescu ar fi făcut o pasiune pentru Violeta. Lenuța ar fi cerut să i se instaleze echipament de ascultare în „camera din spate”, iar după aceea ar fi început să păstreze casetele cu actrița. Atât de mult se pare că o ura soția dictatorului pe frumoasa actriță, încât le-ar fi ordonat responsabililor din domeniul cinematografiei să nu-i mai acorde niciun rol și i-ar fi interzis accesul în televiziune.

„ELENA CEAUȘESCU ERA UN MONSTRU”

„În 1972, în viaţa mea a apărut un monstru, pe nume Elena Ceauşescu. A comandat prima mea interdicţie, care a durat până în 1974, şi a doua, cea definitivă, din 1982 până în 1989, când a fost omorâtă. De asemenea, mi-a interzis să plec peste hotare, deoarece eram solicitată în foarte multe filme străine. Oricum, nu am avut voie să-mi însoţesc niciodată soţul în afara ţării, în vizite oficiale. Îmi rămăseseră teatrul şi radioul.”

Violeta Andrei nici măcar nu știe cum a atras antipatia ”cabinetului 2”.

 „NU ȘTIU DE CE MĂ URA ELENA CEAUȘESCU”

”Pe Elena Ceauşescu n-am cunoscut-o, n-am vorbit niciodată cu ea, am dat mâna, atâta tot. Ea mă ura, pur şi simplu, eram persona non grata.”

Singura fotografie care există cu întâlnirea celor două arată o femeie tânără, înaltă, cu părul bogat, roșcat și o alta – ceva mai în vârstă și nu la fel de frumoasă. O actriță și o soție de dictator comunist.

Întâlnirea dintre cele două avea loc după ce actrița devenise soția lui Ştefan Andrei, ministrul de externe al regimului Ceaușescu, socotit omul-cheie al promovării politicii externe româneşti.

Soțul actriței a avut o altă explicație despre relațiile reci dintre Violeta Andrei și Elena Ceaușescu. Se pare că Ceaușeștii îl admirau atât de mult pe Ștefan Andrei, încât și l-ar fi dorit ginere. L-ar fi sfătuit chiar să divorțeze de actriță, asta după ce familia soției fusese atent verificată de partid înainte de nuntă.

Şi Eugen Proca, fost ministru al Sănătăţii, a vorbit despre răutatea Elenei Ceauşescu.

„CEAUȘEASCA ERA O SCORPIE”

„Era ceva între Imelda Marcos, Evita Peron şi Jiang Qing. Nu era niciodată mulţumită. Era meschină şi încăpăţânată. Era demonul lui Ceauşescu.” 

Emilia Macovescu, soția ministrului de externe în perioada 1972-1978, a povestit pentru historia.ro cum, într-o zi, din cabinetul doi a venit ordinul: „Fără coc, fără ruj, fără machiaj și fără ojă!”… Ordin valabil pentru toate soțiile demnitarilor comuniști.

„CÂND VEDEA PE CINEVA ÎMBRĂCAT FRUMOS SE SIMȚEA FRUSTRATĂ”

“Elena Ceauşescu nu putea s-o sufere pe Dana Mănescu. Femeile care au fost profund antipatizate de Elena Ceauşescu au fost Violeta Andrei, soţia lui Ştefan Andrei, şi Silvia Popovici, nevasta lui Maxim Berghianu. În momentul în care Elena Ceauşescu vedea pe cineva îmbrăcat frumos se simţea frustrată pentru că era pusă pe locul doi. Au fost foarte multe scene în care Elena Ceauşescu s-a repezit la câte o femeie şi, trăgând-o de rochie, o întreba: „Asta de unde ai cumpărat-o?”, punând-o, astfel, într-o situaţie dificilă. Persoana abordată în acest fel se înroşea şi abia putea să îngaime că soţul i-a adus un material din care a făcut o rochie.”


Citeste continuarea articolului pe realitatea.net