Efectele neașteptate ale pandemiei: sănătatea mintală, afectată pe termen lung. Se cer măsuri urgente

JOI, 22 IULIE 2021, 16:17

SURSĂ: realitatea.net

AUTOR: Irina Chirtoc

<!–

–>

Joi, la Atena a început un forum de două zile la care participă miniştri din regiunea OMS Europa, care include 53 de ţări, și oficiali din domeniul sănătății.

Experții Organizației consideră că nu doar contaminarea şi teama de a fi contaminat au afectat sănătatea mintală a populaţiilor.

”De la anxietatea legată de transmiterea virusului, la impactul psihologic al izolării la domiciliu şi al autoizolării, la consecinţele legate de şomaj, dificultăţi financiare şi excluziune socială, toată lumea este afectată într-un fel sau altul”, a transmis OMS într-un comunicat. 

”Pandemia a zguduit lumea. Peste patru milioane de persoane au murit în întreaga lume, veniturile au fost distruse, familiile şi comunităţile au fost separate, companii au dat faliment”, a declarat directorul OMS Europa, dr. Hans Kluge.

”Sănătatea mintală şi bunăstarea trebuie privite ca drepturi fundamentale ale omului”, a continuat el, cerând statelor să regândească accesul la asistenţă medicală.

Printre recomandările OMS se numără îmbunătăţirea serviciilor de sănătate mintală în general, îmbunătăţirea accesului la îngrijire prin intermediul tehnologiei digitale, creşterea serviciilor de asistenţă psihologică în şcoli, universităţi, la locul de muncă şi pentru persoanele care lucrează în prima linie în lupta împotriva COVID-19.

Potrivit experților, impactul pandemiei asupra sănătății mintale va avea un impact pe termen lung și de anvergură. 

”Vorbim despre o componentă-cheie a sănătăţii noastre. Este nevoie de acţiunea imediată a guvernelor. Trebuie să vorbim deschis despre stigmatul care însoţeşte sănătatea mintală”, a avertizat și premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, potrivit Agerpres.


Citește și:

Citeste continuarea articolului pe realitatea.net