O singură țară din Europa își lasă cetățenii să aleagă cu ce vaccin vor să fie imunizați împotriva COVID-19. Câte vaccinuri au la dispoziție 

JOI, 04 FEBRUARIE 2021, 01:24

SURSĂ: realitatea.net

AUTOR: Ioana Stanescu

<!–

–>

Spre deosebire de cetăţenii altor ţări care nici măcar nu se gândesc ce vaccin ar dori, fiind interesați să reușească să se imunizeze îbtr-un timp cât mai scurt, sârbii se pot gândi mai degrabă la tipul de vaccin pe care-l vor primi. Ei pot de asemenea opta să primească și orice vaccin este disponibil într-o anumită zi, dacă doresc să fie vaccinaţi mai repede, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

În urma contractelor pentru achiziţia de vaccinuri încheiate de guvernul de la Belgrad, cetăţenii sârbi au posibilitatea să aleagă între vaccinul produs de compania americană Pfizer în colaborare cu cea germană BioNtech, vaccinul rusesc Sputnik şi cel chinez Sinopharm.

Preşedintele Aleksandar Vucic a declarat miercuri că i-a cerut omologului său chinez Xi Jinping suplimentarea livrărilor de vaccin, după ce guvernul de la Belgrad a comandat deja un milion de doze din vaccinul Sinopharm.

Într-o declaraţie separată, biroul lui Vucic a anunţat că acesta i-a cerut de asemenea preşedintelui rus Vladimir Putin mai multe doze de vaccin Sputnik, adăugând că guvernul sârb intenţionează să construiască în Serbia o fabrică pentru producţia acestui vaccin.

Serbia are în prezent a doua cea mai mare rată de vaccinare anti-COVID-19 în Europa, după Marea Britanie. În Serbia, 7,3% din populație a fost vaccinată, jumătate din procentul la care a ajuns Marea Britanie – 14,94%. Serbia a raportat până în prezent 400.837 de persoane confirmate cu noul coronavirus, dintre care au murit 4.071. Anglia este cea mai afectată țară de epidemia de COVID-19, cu peste 3,8 milioane de infectări și peste 109.000 de decese.

Citeste continuarea articolului pe realitatea.net