Rata inflaţiei în SUA a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele 3 decenii

MIERCURI, 10 NOIEMBRIE 2021, 18:38

SURSĂ: realitatea.net AUTOR: REALITATEA.NET

<!–

–>

Comparativ cu octombrie 2020, indicele preţurilor de consum a urcat cu 6,2%, cel mai semnificativ avans din noiembrie 1990, transmite Reuters.

De asemenea, luna trecută indicele preţurilor de consum (IPC) a crescut cu 0,9%, după o expansiune de 0,4% în septembrie, a anunţat, miercuri, Departamentul american al Comerţului.

În octombrie, inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a urcat cu 0,6% faţă de septembrie şi cu 4,6% faţă de octombrie 2020.

În ultimul an, costurile cu energia au crescut cu 30%, iar autorităţile se aşteaptă ca în această iarnă americanii să plătească cu 30% mai mult pentru gazele naturale şi cu 43% mai mult pentru păcură.

Totuşi, economiştii încă se aşteaptă la încetinirea ratei inflaţiei după rezolvarea problemelor din lanţul de aprovizionare.

Presiunile inflaţioniste afectează şi piaţa muncii, lipsa acută de angajaţi ducând la majorarea salariilor.

La finalul lui august erau 10,4 milioane de locuri de muncă vacante în SUA, un număr record. De la începutul pandemiei aproximativ cinci milioane de americani au părăsit piaţa forţei de muncă.

Jerome Powell, preşedintele Rezervei Federale a SUA, a dat asigurări în mod repetat că inflaţia mai ridicată va fi tranzitorie. 


Citește și:

<!– –> <!–

–>
<!– –>
<!–

–>

Citeste continuarea articolului pe realitatea.net