Redistribuirea a 10 milioane de doze de vaccin Pfizer, în stand by. Statele membre UE nu au reuşit să ajungă la un compromis, după două zile de negocieri

JOI, 01 APRILIE 2021, 21:07

SURSĂ: Realitatea.NET

AUTOR: REALITATEA.NET

<!–

–>

În centrul disputei s-au aflat întârzierile în ceea ce privește livrările companiei farmaceutice AstraZeneca, lucru care a dus la solicitări din partea mai multor ţări membre UE ca 10 milioane de doze suplimentare, recent achiziţionate de la Pfizer-BioNTech, să fie redistribuite în favoarea lor.

După două zile de negociere, discuţiile între ambasadorii ţărilor membre s-au lovit, astăzi, de refuzul Austriei, Sloveniei şi Republicii Cehe de a sprijini un compromis propus de preşedinţia portugheză a UE, susţin surse diplomatice citate de AFP și preluate de Agerpres. Poziţia definitivă a acestor ţări ar urma să fie cunoscută după ora 17.00 GMT.

Aceste 10 milioane de doze fac parte dintr-un lot pe care BioNTech-Pfizer s-a angajat să-l livreze în avans în al doilea trimestru, din cele 100 de milioane de doze care nu ar fi trebuit să fie disponibile decât începând cu trimestrul al treilea din 2021.

Repartiţia dozelor precomandate de UE de la laboratoare se face între cei 27 în funcţie de populaţia lor (pro rata). Dacă un stat renunţă să cumpere partea sa, dozele sale sunt redistribuite între ţările interesate.

Citeste continuarea articolului pe realitatea.net