Valeriu Gheorghiță: 15% din populație s-a imunizat anti-Covid. Semnal de alarmă privind ritmul de vaccinare

JOI, 01 APRILIE 2021, 23:39

SURSĂ: realitatea.net

AUTOR: Irina Chirtoc

<!–

–>

”Suntem pe la 15% în acest moment (cu imunizarea-n.red)”, a declarat medicul, care a subliniat că, în lipsa unui ritm mai alert al vaccinării și în contextul apariției noilor tulpini, care sunt mai rezistente la vaccinurile de pe piață, restricțiile ar putea fi menținute încă mult timp. 
”Nu am reuși ca în perioada următoarelor luni să controlăm așa cum trebuie pandemia, am fi cu aceleași restricții. Există și posibilitatea ca acest virus să capete noi mutații care nu vor mai fi acoperite de vaccinurile care deja au fost administrate, adică să punem cumva în pericol și beneficiul pe care persoanele vaccinate îl au. Dacă apar alte tulpini virale care nu mai sunt acoperite suficient de bine de vaccin, am pierdut orice efort pe care l-am făcut. (…) 
Din păcate, virusul ne-a demonstrat până acum că se mișcă mai repede și decât noi, și decât deciziile pe care noi le-am luat. Suntem de multe ori în spatele evoluției acestei pandemii și luăm decizii reactive în loc să avem decizii proactive”, a mai spus Gheorghiță.

Medicul a mai anunțat că, de acum, la alocarea centrelor de vaccinare se va ține cont și de criteriul adresabilității.
”Până la acest moment, ce a contat pentru noi în alocarea acestor cabinete și în alocarea centrelor de vaccinare au fost criteriile demografice. Ulterior am luat în calcul criteriul epidemiologic, rata de incidență cumulată a cazurilor, iar un alt criteriu, de aici înainte, este adresabilitatea, numărul de persoane înscrise pe liste de așteptare. Este firesc ca într-un județ unde ai foarte multe persoane înscrise pe liste de așteptare să aloci mai multe centre pentru că acolo este o dorință mai mare de vaccinare și să echilibrezi acest lucru. Cum se întâmplă în București, unde, categoric, este nevoie să mai deschidem centre de vaccinare”, a explicat Gheorghiță la un post TV, potrivit hotnews. 

Citeste continuarea articolului pe realitatea.net