Cei care dăruiesc de ziua lor

x

În România, în ultimii șapte ani, peste 8.000 de persoane și-au dăruit ziua de naștere pe Galantom, una dintre cele mai cunoscute platforme de fundraising din România. Imaginați-vă un oraș cât Bușteniul plin de oameni care decid să nu se mai gândească la ei și la cadourile de ziua lor, ci să își mobilizeze cunoscuții să doneze bani fie pentru prânzul unui copil timp de o lună, fie pentru construcția unui spital, fie pentru operațiile nou-născuților cu probleme cardiace.

În 2001, Brian Camelio, un cântăreț american priceput la IT și programare, a creat ArtistShare, o platformă online prin care fanii puteau face donații pentru a susține turneele sau albumele artiștilor preferați. Trecuseră doar câțiva ani de când oamenii începuseră să facă plăți pe internet, așa că această practică ajunsese doar la cei care țineau pasul cu tehnologia. Cu toate acestea, ArtistShare a fost un succes și a rămas în istorie ca primul site de strângere de fonduri și ca modelul care mai apoi a inspirat platformele de donații pentru diverse scopuri.

În România, prima platformă de strângere de fonduri care mai există și astăzi a fost lansată în 2013. E vorba de Galantom, site apărut la ideea lui Laszlo Bodor, un tânăr implicat în mai multe acțiuni umanitare. El a fost primul care și-a dăruit ziua de naștere și i-a încurajat și pe alții să o facă. Din 2013 și până astăzi, din campaniile organizate de oameni pentru zilele lor de naștere sau pentru alte ocazii s-au strâns peste 11 milioane de lei.

„În momentul în care am aflat că există acest mod de a-mi sărbători ziua de naștere printr-o donație m-am gândit «Ha, ce chestie bună!». Mi-am dat seama că am posibilitatea, fără să fac vreun mare efort, să găsesc mai mult sens pentru mine. E un schimb extraordinar de avantajos”, ne-a povestit Valentin Suciu, unul dintre oamenii care și-a făcut un obicei din a-și dărui ziua de naștere. Și adevărul e că pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a-ți dona ziua de naștere durează mai puțin decât durează să mănânci o felie de tort. Tot ce trebuie să faci e să creezi o pagina pe platforma pe care ai ales să strângi banii și să-ți alegi beneficiarul, un ONG pus în slujba unei cauze sociale. Apoi, îți poți invita prietenii să doneze, luând astfel de pe umerii lor misiunea de a-ți cumpăra un cadou mai mult sau mai puțin inspirat. 


Material realizat cu sprijinul Galantom

Citeste continuarea articolului pe recorder.ro