VIDEO. O zi din viaţa unui şef de tren

„Dacă eşti corect, nu vei mai intra în biroul ăsta până la pensionare“, i-a spus lui Paul Birin patronul companiei feroviare Softrans. Era prima lui zi de muncă în calitate de şef de tren. De atunci, Paul n-a mai intrat niciodată în biroul şefului său.

Când şi-a ales meseria asta, Paul Birin şi-a propus să schimbe imaginea tradiţională a naşului de tren: cu costumul bleumarin ponosit, şapca aşezată neglijent şi buzunarele ticsite cu mărunţiş. Să fie el exemplul pozitiv şi pentru colegi, şi pentru călători: „Am o deviză – toată lumea trebuie să plătească bilet“, spune Paul Birin. E mândria lui că n-a luat niciodată bani de la călători fără să le taie chitanţă. De fapt, când povesteşte despre cum decurge ziua lui la serviciu pare că citeşte din fişa postului de şef de tren; atât de mult îşi respectă meseria. Chiar dacă nu e deloc cea mai comodă meserie.

În zilele de lucru, Paul Birin se trezeşte în mijlocul nopţii, la 3.15. Nu mai târziu de ora 4.30, trebuie să iasă cu trenul din depoul aflat la câţiva kilometri de Craiova, pentru a ajunge în gară fără întârzieri. La 5.45, trenul pleacă spre Braşov şi se mai întoarce înapoi în Craiova abia…
Citeste continuarea articolului pe recorder.ro