VREMURI NOI. Livratorul pe bicicletă

Câteva zeci de noi meserii îşi fac loc anual în Clasificarea Ocupaţiilor din România, iar celor care intră acum în câmpul muncii le vine tot mai greu să le explice bunicilor ce fac pentru a le plăti pensia. Cum arată aceste meserii din vremuri noi și cine are nevoie de ele? Vom căuta răspunsuri prin poveștile celor care le practică. Astăzi – livratorul pe bicicletă.


Marius Lupu. 25 de ani. Pasionat de hip-hop. Fotograf amator. Proactiv. Abilităţi de comunicare şi de mediere a conflictelor. Capacitatea de a lucra eficient sub presiune. Experienţă profesională ce include aproape 10 cereri de demisie. Flexibil, dar intolerant faţă de capriciile superiorilor ierarhici. Foarte asertiv.

Acesta e CV-ul în baza căruia Marius s-a angajat, acum un an şi jumătate, pe postul de livrator pe bicicletă. Încercase să intre şi să rămână în câmpul muncii de câteva ori până atunci, dar niciodată nu rezistase prea mult la job. Spune că toţi angajatorii de până acum îi ascundeau cea mai importantă menţiune din fişa postului: „obligaţia de a fi servil“. Iar el, pur şi simplu, nu e genul acela de angajat şi la revedere.

În ultima vreme, a rămas pe bicicleta asta pe care străbate oraşul în lung şi-n lat. Îi place nu doar pentru că a scăpat de tot felul de excese ale şefilor, dar şi pentru că îl face să se responsabilizeze singur: cât munceşte, atâta câştigă.

Nu poate chiar să investească în piaţa de capital din salariul săptămânal de livrator de mâncare, dar uite că măcar are o perspectivă mai liniştită a zilei de mâine. Mai puţin stres, zice el. Şi, după ce-şi plăteşte chiria şi pune deoparte pentru cele zilnice, poate să constate că, deşi banii care-i rămân nu sunt mult mai mulţi faţă de alte job-uri pe care le-a mai avut, tot îi rămâne ceva în plus: timpul.

Are timp să investească în pasiunile lui: muzica şi fotografia. Mai trece pe la studio-ul de înregistrări când îi iese câte-o strofă finesse pe care o compune în timp ce pedalează, mai pregăteşte câte-o expoziţie când prinde câte-un proiect foto bombă. Are timp pentru el. Şi, dacă vrea el, chiar şi timpul acesta tot bani poate să însemne.

VIDEO


Acest material face parte din campania „Vremuri noi“, realizată cu sprijinul OLX.

Citeste continuarea articolului pe recorder.ro