Domnule Iohannis, Domnule Cîțu, cel mai bun omagiu pentru Institutul Cantacuzino este să dați 20 milioane de euro din PNRR pentru o fabrică de vaccinuri

Iohannis și Cîțu la Institutul Cantacuzino

Foto: George Călin/ Inquam Photos

Motto: „Fii precum o stea, având propria ta lege şi propria ta traiectorie.” (Prof. Ion Cantacuzino)

Sincer, mă așteptam ca joi, la 100 de ani de Institut Cantacuzino, să avem un eveniment în care se pune piatra de temelie la o nouă fabrică de vaccinuri. În schimb, avem parte de o „conferință științifică medico-farmaceutică” în care vorbitori care nu au făcut niciodată nimic pentru institut, mai ales când a fost închisă producția, își trag acum PR pe seama lui.

De 10 ani semnalez faptul că politicieni și lideri de opinie din medicină, pe statele de plată ale importatorilor, fac tot ce pot să reducă competitivitatea fabricilor de medicamente din România. Toate acțiunile lor au culminat cu închiderea producției de vaccinuri de la Institutul Cantacuzino, fapt care, în 2021, privind acum, din pandemie, poate considerat act de sabotaj asupra intereselor României.

În pandemie, întreaga Europă s-a mobilizat pentru a crește capabilitățile de vaccinare și astfel am aflat ca doar România a rămas fără o unitate care să poată produce produse biologice.

La 100 de ani de la fondarea Institutului Cantacuzino, în loc să aruncăm 3 miliarde de euro din PNRR în toate direcțiile inutile, cel mai bun act de recunoaștere a tradiției din industria farmaceutică din România este sa se ducă mai departe moștenirea institutului, și să construiască o fabrică nouă de vaccinuri, care să se numească “Ion Cantacuzino”.

Pentru cei interesați de o călătorie epică prin istorie, profesorii Louis Pasteur (Franța), Nikolay Gamaleya (Rusia) și Ion Cantacuzino (România), contemporani, au lucrat împreună și au adus progrese enorme în cunoașterea microbiologiei și virusologiei. Toți trei au înființat institute de cercetare care astăzi le poarta numele, însă doar două produc astăzi vaccinuri.

Îți recomandăm

Citeste continuarea articolului pe republica.ro