Lovitură de stat în Guinea! Armata a preluat controlul

Armata din Guinea, una dintre cele mai sărace țări din lume, a dat o lovitură de stat. Președintele Alpha Conde a fost arestat de un grup de militanți de elită la palatul din Conakry. După ce s-au auzit focuri de armă în apropierea palatului prezidențial, militanții au declarat că toate instituțiile statului au fost dizolvate.

„Ne luăm destinul în propriile mâini. Personalizarea vieții politice s-a încheiat. Nu vom mai încredința politica unui singur om, ci o vom încredința oamenilo”, a spus colonelul Mamadi Doumbouya, șeful forțelor speciale, criticând starea în care se află țara sub conducerea lui Condé.

În timpul loviturii, militanții au anunțat „stare de asediu la nivel național” până la noi ordine. Astăzi au fost convocați miniștrii cabinetului Conde, iar refuzurile nu vor fi acceptate. Guvernatorii și alți înalți funcționari vor fi înlocuiți de armată, se mai arată în declarație. Îndepărtarea lui Conde de la putere a fost sărbătorită de sute de cetățeni, în stradă. Aceștia i-au salutat pe militanți, însă momentan situația rămâne incertă la nivel de țară.

Națiunile Unite și diverse organizații africane au condamnat mișcarea militară. Alpha Conde era președintele Guineei încă din anul 2010, iar economia țării a crescut substanțial datorită exporturilor de minereuri, aur și diamante. În ciuda acestui lucru, banii nu au ajuns și la oamenii de rând

The post Lovitură de stat în Guinea! Armata a preluat controlul appeared first on România Liberă.

Citeste continuarea articolului pe romanialibera.ro