Mario Draghi, viitorul președinte al Italiei?

Italia se bucură de o perioadă neobișnuită de stabilitate politică, însă în ultima perioadă există tot mai multe temeri că o posibilă plecare a primului ministru Mario Draghi anul viitor ar putea să provoace o nouă criză.
Valerio De Molli, CEO al European House Ambrosetti Forum, a declarat recent la CNBC că Italia se află în prezent în mijlocul unei „ferestre de stabilitate”. Cu toate acestea, el a adăugat: „Criza politică din Italia este întotdeauna aproape, așa că nu pot paria pe nimic sigur, dar, știți, avem o fereastră de stabilitate, de stabilitate instituțională politică”.
Italia a cunoscut diferite formațiuni guvernamentale în ultimii ani, însă scena politică s-a calmat material de la numirea lui Draghi în funcția de prim-ministru în luna februarie. Fostul șef al Băncii Centrale Europene a reușit să găsească sprijin atât în spectrul politic de stânga, cât și în cel de dreapta, și este o figură populară în rândul electoratului.
„Mario Draghi conduce un guvern de coaliție, este capabil să înțeleagă și să țină cont de diferitele sensibilități ale partidelor, dar în același timp să stabilească obiective și să le atingă, astfel încât țara să înțeleagă că urmăm o cale și avansăm”, a declarat vineri pentru CNBC Gian Maria Gros-Pietro, președintele băncii italiene Intesa Sanpaolo. Zilele de stabilitate ale Italiei ar putea fi numărate "Nu ar trebui să avem nicio criză politică în următoarele șase până la nouă luni, atunci trebuie să vom avea alegerea președintelui Republicii", a spus De Molli.
Numele lui Draghi apare adesea ca potențial candidat pentru înlocuirea președintelui actual Sergio Mattarella anul viitor. Dacă Draghi va deveni președinte, ar lăsa însă un decalaj major la nivelul puterii executive.
Carlo Cottarelli, fost director la Fondul Monetar Internațional, a declarat că „sunt șanse” ca Draghi să devină președinte.
„În acest moment, acest guvern s-ar prăbuși și ar trebui să mergem la alegeri generale; aceasta este cea mai mare incertitudine ", a declarat Cottarelli pentru CNBC vineri la Forumul Ambrosetti. El a spus că este posibil ca Draghi să nu continue ca prim-ministru după începutul anului viitor.
De Molli a mai spus că el crede că Draghi este cel mai bun pentru Italia ca prim ministru, la conducerea guvernului și responsabil cu sarcinile de zi cu zi. "Sincer vorbind, ceea ce face Draghi sunt ... lucrurile potrivite pentru țară", a declarat De Molli pentru Steve Sedgwick de la CNBC. „Nu este pro-stânga sau dreapta, face ceea ce ar trebui să facă.”
Draghi nu doar promovează o agendă reformistă, dar supraveghează și investiții mari în țară și eforturile de vaccinare anti-Covid.
Joi, Draghi i-a îndemnat din nou pe italieni să se vaccineze împotriva Covid-19, deoarece își dorește ca 80% din oamenii din țară să fie vaccinați până la sfârșitul lunii septembrie. Potrivit Our World in Data, 70% dintre italieni au primit cel puțin o doză și 61% sunt complet vaccinați. Națiunea a fost printre cele mai afectate de pandemie.

The post Mario Draghi, viitorul președinte al Italiei? appeared first on România Liberă.

Citeste continuarea articolului pe romanialibera.ro