Actorul american Bill Cosby va fi eliberat din închisoare, după ce condamnarea sa pentru agresiune sexuală a fost anulată

Decizia Curţii Supreme din Pennsylvania a venit după ce Cosby, în vârstă de 83 de ani, a executat mai mult de doi ani dintr-o posibilă pedeapsă de trei până la 10 ani într-o închisoare de stat în urma condamnării sale din 2018, pentru că a agresat-o sexual pe fosta jucătoare de baschet Andrea Constand, o fostă prietenă şi administrator la Temple University în 2004. 

El ar putea fi eliberat miercuri dintr-un penitenciar din Shippack, Pennsylvania, potrivit Hotnews.ro.
Instanţa a constatat că un procuror de stat, Bruce Castor, a încheiat un acord cu avocaţii lui Cosby în 2005 pentru a nu fi aduse acuzaţii penale. 
Drept urmare, Cosby nu a putut evita să depună mărturie în cadrul unui proces civil pe care Constand l-a intentat împotriva sa, întrucât inculpaţii pot refuza să depună mărturie doar atunci când se confruntă cu urmărirea penală. 
Declaraţia sa, pe care un judecător a desigilat-o în 2015, a făcut ca în cele din urmă un nou procuror, Kevin Steele, să îl pună sub acuzare pe Cosby anul respectiv, cu doar câteva zile înainte de expirarea termenului de prescripţie. 
Curtea a constatat că acuzarea respectivă încălca promisiunea anterioară a lui Castor de a nu-l acuza pe Cosby.
”Astfel, decizia ulterioară a procurorului de a-l urmări penal pe Cosby a încălcat drepturile unui proces echitabil pentru Cosby”, a scris judecătorul David Wecht. 
”Există o singură măsură corectă. El trebuie eliberat din funcţie şi orice urmărire ulterioară privind aceste acuzaţii specifice trebuie să fie interzisă”.
Cosby a fost prima celebritate condamnată în era „#MeToo”, mişcarea naţională care luptă împotriva comportamentului sexual nepotrivit şi care a pus capăt carierei multor bărbaţi puternici din industria de divertisment, politică sau alte domenii. 

Încă de la începutul carierei sale a apărut în mai multe spectacole, iar în 1965 s-a făcut remarcat în serialul „I Spy”.
 În perioada 1984 – 1992, în „The Cosby Show”, a jucat rolul ginecologului Cliff Huxtable, amuzant tată de familie, căsătorit cu o avocată. 
Serialul NBC a avut un succes incredibil, devenind cel mai popular show de televiziune din istorie, iar Cosby o figură majoră în cultura pop americană a celei de-a doua jumătăţi a secolului 20. 
Cosby a scris numeroase cărţi şi a fost, timp de mai multe decenii, membru în consiliul de administraţie al Universităţii Temple, până când a demisionat în 2014, după ce a început scandalul agresiunilor.

Citeste continuarea articolului pe adevarul.ro