BACovid-20. Un Bacalaureat cât alegerile prezidențiale: 18.700 de săli de examen cu supraveghere video și aproape 50.000 de profesori implicați în comisii

Bacalaureatul din 2020 va fi cel mai mare eveniment din învățământul preuniversitar din istoria recentă a României, iar organizatorul acestui eveniment este Ministerul Educației. Pentru că va fi într-o perioadă de pandemie, cea de COVID-19, examenul din acest an are câteva particularități care-l fac să fie unic în peisajul testărilor naționale de până acum.

Sunt aproximativ 187.000 de elevi în clasa a XII-a (care au participat anul trecut la simularea de la Bacalaureat, pe când erau clasa a XI-a, potrivit edu.ro). În condițiile în care în acest an nu vor fi lăsați corigenți sau repetenți, e foarte probabil ca toți acești elevi să fie înscriși la Bacalaureat.

Dacă vor fi așezați câte 10 elevi în clasă, potrivit normelor Institutului Național de Sănătate Publică, atunci ar fi nevoie de 18.700 de săli de examen pregătite cu sisteme de supraveghere audio-video, în licee. Asta în condițiile în care toate liceele din România au împreună 37.285 de săli de clasă, cu tot cu liceele private, potrivit Institutului Național de Statistică (INS).

Reamintim că la alegerile Prezidențiale din 2019 au fost 18.748 de secţii de votare, organizate în aproape toate grădinițele, gimnaziile și liceele, precum și în alte instituții.

Bacalaureatul de anul acesta nu va mai fi organziat în centre zonale, ca în anii trecuți – când elevii din mai multe licee susțineau examenul într-o singură unitate de învățământ -, ci fiecare elev va da Bac-ul la școala lui (sursa). În școlile în care numărul grupelor de câte 10 elevi depășește numărul claselor, cel mai probabil aceștia vor fi plasați în alte școli, fie licee cu puțini elevi, fie școli gimnaziale din vecinătate.

Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea


Citeste continuarea articolului pe g4media.ro