Banca Centrală susține că este pregătită ia toate măsurile necesare pentru a sprijini stabilitatea financiară / Rubla a atins cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani

Banca Centrală a Rusiei a dat asigurări marţi că este pregătită să ia toate măsurile necesare pentru a sprijini stabilitatea financiară, în condiţiile în care activele ruseşti sunt afectate de escaladarea tensiunilor geopolitice, transmite Agerpres.

Rubla a atins cel mai scăzut nivel din ultimii aproape doi ani, după ce preşedintele Vladimir Putin a recunoscut independenţa regiunilor separatiste pro-ruse Lugansk şi Doneţk din estul Ucrainei şi a ordonat trupelor ruse „să menţină pacea” în aceste teritorii, sfidând Occidentul şi alimentând temerile privind izbucnirea unui război.

Deprecierea severă a rublei ar urma să alimenteze inflaţia deja ridicată, una dintre principalele temeri ale cetăţenilor ruşi.

„Banca Centrală a Rusiei ţine sub control evoluţia situaţiei de pe piaţa financiară şi este pregătită să ia toate măsurile necesare pentru a sprijini stabilitatea financiară”, se arată într-un comunicat al instituţiei.

De asemenea, Banca Rusiei a anunţat atenuarea unor cerinţe impuse instituţiilor financiare, astfel încât creditorilor li se va permite să folosească valoarea din 18 februarie a acţiunilor şi a bondurilor din portofoliile lor, la raportările financiare pe care le vor face până în octombrie.

„Volatilitatea va creşte semnificativ în cazul unor noi sancţiuni şi ar fi util ca Banca Centrală a Rusiei să ia în considerare intervenţiile valutare, la un anumit moment”, a apreciat Egor Susin, director în cadrul Gazprombank Private Banking.

„Banca Centrală are ratele dobânzilor şi intervenţiile în arsenalul său”, susţine Evgeny Suvorov, economist la CentroCreditBank.

La ultimele două şedinţe de politică monetară, Banca Rusiei a majorat dobânzile cu 100 de puncte de bază, până la 9,5%, iar la reuniunea din 29 aprilie analiştii se aşteaptă din nou la o majorare, după ce inflaţia este aproape de 8,8%, faţă de obiectivul de 4%.


Citeste continuarea articolului pe g4media.ro