Biden i-a asigurat pe aliații est-europeni că nu va ajunge la niciun acord cu Rusia „pe la spatele lor”

Președintele american Joe Biden le-a promis, joi, membrilor NATO din Europa Centrală și de Est mai mult sprijin militar, pe măsură ce crește îngrijorarea cu privire la comasarea de trupe rusești la granița cu Ucraina, potrivit Reuters.

De asemenea, Biden i-a asigurat pe aliați că Washingtonul nu va ajunge la niciun acord cu Rusia „pe la spatele lor”, a declarat consilierul președintelui Lituaniei.

Președintele SUA a vorbit telefonic cu liderii țărilor NATO de la granița alianței cu Rusia, Belarus și Ucraina. Este vorba de țările care fac parte din formatul „București 9”: Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, România, Bulgaria.

„A spus că sunt posibile elemente și capacități militare suplimentare de reasigurare a securității în aceste țări”, a spus Asta Skaisgiryte, fără a denumi țările în care vor fi suplimentate forțele americane.

Citește și Klaus Iohannis, după discuția cu Joe Biden: E nevoie să ne asigurăm că NATO e pe deplin echipată pentru a răspunde provocărilor Rusiei

Președintele polonez Andrzej Duda l-ar fi presat pe Joe Biden să îi asigure pe aliați că discuțiile cu privire la modul de gestionare a oricărei potențiale agresiuni rusești nu se desfășoară doar într-un cerc restrâns, a declarat un oficial polonez, citat de Reuters.

Duda i-a mai spus lui Biden că Statele Unite nu ar trebui să evite să-și sporească prezența trupelor pe flancul estic al NATO.

Într-un comunicat de presă, Administrația Prezidențială a transmis că președintele Klaus Iohannis și-a exprimat „susținerea pentru creșterea prezenței militare a NATO și, respectiv, a Statelor Unite ale Americii în România și în zona Mării Negre, ca expresie a solidarității aliate și a Parteneriatului Strategic solid între țara noastră și SUA”.

Un înalt oficial al administrației Biden a declarat că președintele SUA a reiterat angajamentul față de Carta NATO, care spune că un atac armat împotriva unui membru va fi considerat un atac împotriva tuturor.

Președintele lituanian Gitanas Nauseda i-a spus lui Biden că o prezență permanentă a trupelor americane în țara sa ar fi „cea mai eficientă” pentru descurajare și pentru asigurarea securității în regiune.

Citește și Joe Biden către Volodimir Zelenski: Aderarea Ucrainei la NATO depinde strict de poporul şi guvernul ucrainean

Editor : Robert Kiss


Citeste continuarea articolului pe digi24.ro