Boris Johnson: tuturor celor cu vârsta de 18 ani și peste din Anglia li se oferă a treia doză de vaccin anti-Covid până la sfârșitul anului pentru a combate valul de infecții cu varianta Omicron

Într-o apariție televizată, prim ministrul britanic Boris Johnson a spus că lansează „Misiunea Națională Booster de Urgență Omicron” pentru a-i încuraja pe toți cei eligibili să se vaccineze cu a treia doză acum.

Acest program urma să fie deschis de luni celor peste 30 de ani, dar premierul Johnson a anunțat accelerarea programului, la toate persoanele de 18 ani și peste care au avut a doua doză acum cel puțin trei luni (în loc de șase luni ca până acum) și ținta de vaccinare a întregii populații adulte este adusă acum la sfârșitul lunii decembrie, în loc de sfârșitul lunii ianuarie.

În acest scop, echipele de planificare militară vor fi implicate pentru a sprijini site-uri suplimentare de vaccinare și unități mobile, în timp ce clinicile își vor extinde programul de funcționare, astfel încât să fie deschise șapte zile pe săptămână, cu mai multe sesiuni dimineața devreme, seara și în weekend. Alți mii de voluntari vor fi, de asemenea, instruiți ca parte a efortului.

Premierul s-a adresat națiunii după ce nivelul de alertă al Marii Britanii a fost ridicat de la trei la patru.

“Mă tem că ne confruntăm acum cu o urgență în lupta noastră cu noua variantă, Omicron, și trebuie să ne consolidăm urgent zidul de protecție împotriva vaccinurilor pentru a ne menține prietenii și pe cei dragi în siguranță” a spus premierul în alocuțiunea sa televizată.

“Nimeni nu ar trebui să aibă vreo îndoială: urmează un mare val de Omicron și mă tem că acum este clar că două doze de vaccin pur și simplu nu sunt suficiente pentru a oferi nivelul de protecție de care avem nevoie cu toții. Dar vestea bună este că oamenii noștri de știință sunt încrezători că, cu o a treia doză – o doză Booster – ne putem reface cu toții nivelul de protecție” a mai spus el.

Premierul Johnson a spus că oamenii de știință nu pot spune în prezent dacă tulpina Omicron este mai puțin severă, dar este mult mai transmisibilă și, dacă populația nu ar fi stimulată, “ar risca un nivel de spitalizare care ar putea copleși Serviciul Național de Sănătate și, din păcate, ar putea duce la foarte multe decese”.

În cursul zilei de duminică, Agenția de Securitate a Sănătății din Regatul Unit (UKHSA) i-a sfătuit pe miniștri să ridice nivelul de alertă COVID de la trei la patru, pe o scară de cinci, după ce încă 1.239 de cazuri confirmate de mutație Omicron au fost înregistrate în Regatul Unit până duminică.

Programul accelerat de vaccinare este valabil în Anglia, unde locuiește 85% din populația Regatului Unite, dar premierul Johnson a anunțat că guvernul britanic va oferi sprijin în acest sens și administrațiilor din Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord.

Până acum 89% din populație de peste 12 ani a primit cel puțin o doză de vaccin anti-Covid, 81% două doze și 40% trei doze.

BBC, Sky News


Citeste continuarea articolului pe g4media.ro