Buletin de București: Achiziții în plus față de necesar la STB în valoare de 1 milion de euro / Neregulile descoperite la 30 de contracte încheiate de societatea de transport

Achiziții de piese pentru care există stoc mai mare decât necesarul maxim, furnizori care facturează în plus fata de cele livrate, contracte de furnizare piese valabile o zi în afara contractelor-cadru, firme neagreate de Direcția de Achiziții care furnizează piese, acestea sunt doar câteva nereguli descoperite de auditorii interni de la STB înurma unui control finalizat pe 10 decembrie, dezvăluie publicația Buletin de București.

Potrivit sursei citate, documentul a fost avizat săptămâna trecută iar principala recomandare ține de schimbarea la nivelul STB a procedurilor de sistem pentru achizițiile publice. Adică, urmărirea la sânge a plăților, a livrărilor și a modului în care se fac comenzile pentru piese. Asta după ce, în urma verificării prin sondaj a peste 30 de contracte de achiziții directe s-au descoperit neregulile descrise mai sus.

În total, auditorii au descoperit la contractele verificate “achiziționarea de repere în plus față de necesarul real” în valoare totală de 5.413.246 lei, adică peste un milion de euro.

Mai mult, cât privește “Situație supraconsum autobaze – 2021”, datele arată consumuri uriașe, peste cele calculate ca fiind normale. Campioană la acest capitol este autobaza Ferentari, acolo unde supraconsumul de motorină a crescut de la 4.035 de liti în luna noiembrie, la 9.647 de litri în luna decembrie.

În total, pentru cele noua autobaze și depouri ale STB, supraconsumul a crescut între noiembrie și decembrie 2021 de la 18.699 litri, la 44.981 litri. Un calcul simplu arată ca la un preț mediu al motorinei de 6,5 lei, costurile pentru supraconsumul autobuzelor a însemnat doar luna trecută 292.376 de lei, adica aproape 60 de mii de euro.

Contactat de Buletin de București, liderul de sindicat Vasile Petrariu, ales consilier general în 2019 pe listele PSD, a explicat că nu știe de existența acestui audit dar și că, de regulă, sindicaliștii nu sunt ținuți la curent cu astfel de demersuri.

Citește integral pe Buletin de București


Citeste continuarea articolului pe g4media.ro