Bulgaria atacă la Curtea de Justiție a UE noua legislație europeană care afectează grav transportatorii din estul Europei, România ia în calcul aceeași soluție

Guvernul Bulgariei va ataca la Curtea de Justiție a Uniunii Europene noua legislație votată miercuri de Parlamentul European și care va avea un impact major asupra transportatorilor de marfă din estul UE, transmite Novinite.

Anunțul oficial a fost făcut de ministrul Transporturilor de la Sofia, Rosen Jeliazkov. El a invitat să se alăture demersului și celelalte state membre UE care au protestat față de adoptarea măsurilor: Romania, Polonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Malta, Cipru și Estonia.

Ministerul de Externe și Ministerul Transporturilor din România au anunțat joi într-un comunicat de presă că ”își rezervă dreptul de a utiliza toate opțiunile de acțiune pe care le au la dispoziție, inclusiv introducerea de acțiuni la Curtea de Justiție a Uniunii Europene”.

Reamintim că Pachetul Mobilitate 1 a fost adoptat de Parlamentul European la presiunea marilor transportatori din vechile state membre (Germania, Franța, Olanda), nemulțumiți de concurența acerbă din estul Europei.

Prevederile cele mai problematice, contestate dur de transportatorii români, sunt: obligația întoarcerii vehiculului la 8 săptămâni în statul de înmatriculare, obligația întoarcerii conducătorului auto la sediu la 3 sau 4 săptămâni (în funcție de situație), introducerea unei perioade de prohibiție de 4 zile pentru operațiunile de cabotaj.

România s-a opus Pachetului final, alături de alte 8 state (Bulgaria, Cipru, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta și Polonia), votând împotriva aprobării textelor rezultate în urma negocierilor cu Parlamentul European. Pachetul final a fost însă adoptat de Consiliu cu votul majorității calificate a statelor membre. Parlamentul European s-a pronunțat asupra pachetului final în sesiunea plenară din 8 iulie a.c. și a adoptat textele rezultate în urma negocierilor cu Consiliul.

Foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad


Citeste continuarea articolului pe g4media.ro