Canada a marcat oficial „Ziua Emancipării”, care marchează abolirea sclaviei în Imperiul Britanic

Canada a marcat pentru prima dată oficial, duminică, „Ziua Emancipării” care comemorează intrarea în vigoare în 1834 a legii privind abolirea sclaviei în Imperiul Britanic, notează AFP, citată de Agerpres.

În martie, Camera Comunelor şi Senatul de la Ottawa au votat în unanimitate pentru a scoate în evidenţă această dată şi a desemnat 1 august ca Ziua Emancipării în Canada.

„Astăzi, recunoaştem şi onorăm persoanele cu ascendenţă africană pentru curajul, determinarea şi rezilienţa lor în faţa efectelor devastatoare ale comerţului transatlantic cu sclavi”, a declarat premierul Justin Trudeau într-un comunicat, subliniind că această zi „reprezintă punctul culminant al deceniilor de activism în cadrul comunităţilor negre şi aliate”.

Această dată era deja sărăbtorită de mult timp în comunităţile afro-canadiene din Canada, dar este prima oară când ziua este recunoscută la nivel naţional. Provincia Ontario a marcat oficial Ziua Emancipării din 2008, iar oraşul Vancouver (vest) de anul trecut.

„În pofida abolirii sclaviei în urmă cu aproape două secole, moştenirea rasismului faţă de negri este prezentă şi astăzi, ancorată în instituţiile, politicile şi practicile noastre”, a deplâns prim-ministrul, reafirmându-şi angajamentul de „a lupta împotriva rasismului faţă de negri, discriminării rasiale şi intoleranţei”.

Justin Trudeau a ţinut să menţioneze că aceasta zi este, de asemenea, „ocazia de a sărbători realizările canadienilor negri”, îndemnându-şi compatrioţii „să reflecte la contribuţiile canadienilor negri, să înveţe mai multe despre istoria Zilei Emancipării şi să se opună rasismului”.

sursa foto: Pexels


Citeste continuarea articolului pe g4media.ro