Ce părere are organizaţia PATRES despre programul ElectricUp?

Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România (PATRES) atrage atenţia asupra unor disfuncţionalităţi în programul ElectricUp, care vor dezavantaja operatorii din sectorul HoReCa şi IMM-urile cu consum mic spre mediu, potrivit unui comunicat remis, marţi, AGERPRES.

De altfel, interesul pentru două dintre programele naţionale Casa Verde Fotovoltaice şi ElectricUp este, evident, unul foarte mare din partea românilor care îşi doresc să devină prosumatori, respectiv a IMM-urilor şi operatorilor din domeniul HoReCa pentru instalarea de sisteme de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică.

„Dacă primul program este nefuncţional din cauza gestionării deficitare a AFM, cel de-al doilea program, în loc să sprijine, dezavantajează tocmai sectorul HoReCa şi IMM-urile cu un consum de energie mic spre mediu. Nu putem, aşadar, să nu semnalăm că se fac greşeli, care vor conduce la disfuncţionalităţi!”, spun reprezentanţii organizaţiei.

Astfel, PATRES îşi exprimă speranţa că, urmare a observaţiilor şi recomandărilor transmise în cadrul procesului de consultare publică, Ghidul de finanţare să fie modificat astfel încât să se adreseze entităţilor economice pentru care a fost creat şi programul să poate fi implementat cu succes până în anul 2027.

„Nu putem să nu remarcăm că se fac aceleaşi greşeli întâlnite în programul gestionat de AFM. Am trimis un document cu peste 25 de pagini de observaţii şi recomandări la proiectul ghidului de finanţare ElectricUp pentru întreprinderi mici şi mijlocii şi domeniul HoReCa, cu scopul de a clarifica anumite aspecte practice, dar şi tehnice, care nu au fost luate în considerare”, spune preşedintele PATRES, Viorel Lefter.

Pentru programul ElectricUp, reprezentanţii organizaţiei prezintă o situaţie care dezavantajează în mod special sectorul HoReCa, tocmai sectorul cel mai afectat de criza COVID-19, dar şi IMM-urile cu consum mic spre mediu.

Astfel, ghidul de finanţare prevede obţinerea punctajului maxim, respectiv 45 de puncte în cazul în care consumul beneficiarului pentru 12 luni este de 6 ori mai mare faţă de producţia anuală a centralei fotovoltaice. Păstrarea acestui parametru în forma propusă va duce la subdimensionarea masivă a instalaţiilor şi la instalarea lor doar în unităţi mari consumatoare de energie. În plus, nu este corectă o raportare la consumul total, respectiv consumul de noapte în cazul unor centrale fotovoltaice care prin definiţie produc doar ziua.

Mai mult decât atât, ghidul bonifică cu 5 puncte instalarea de baterii, care în cazul unui raport de 6 la 1 consum versus producţie devin total inutile. Beneficiarii programului ElectricUp vor prefera să achiziţioneze unităţile de stocare pentru a obţine punctaj mai mare, dar ele nu vor ajunge să fie folosite, ceea ce va reprezenta o risipă a resursei publice.

Dar şi în ceea ce priveşte programul Casa Verde Fotovoltaice, care este foarte mult întârziat, PATRES aminteşte că Administraţia Fondului pentru Mediu au răspuns unei solicitări, comunicând faptul că la data de 10 decembrie 2020 au fost solicitate la decontare 370 de sisteme de panouri fotovoltaice şi au fost finanţate 7 sisteme. A fost efectuat viramentul pentru acestea în data de 23 noiembrie 2020, iar pentru celelalte sisteme au fost solicitate clarificări.

Pe de altă parte, reprezentanţii AFM au explicat motivele întârzierii programului: „Durata de aprobare a decontării de la depunerea dosarului până la efectuarea viramentului variază în funcţie de corectitudinea documentelor ce însoţesc cererea de decontare, precum şi de volumul de lucru al salariaţilor AFM, ţinând cont de faptul că instituţia noastră asigură finanţare mai multor programe de protecţie a mediului”.

„Doar 7 sisteme de panouri fotovoltaice finanţate de AFM la doi ani de la demararea programului. Mai mult de jumătate dintre dosarele depuse au fost respinse, cu prezentarea unor motive care, în cele mai multe cazuri, nu sunt rezonabile şi imputabile cetăţenilor. Întârzierile inadmisibil de mari sunt puse de AFM pe seama corectitudinii documentelor şi volumului de lucru al salariaţilor instituţiei. Aşa cum am mai sesizat, este o bătaie de joc la adresa cetăţenilor şi instalatorilor. Se descurajează sistematic ideea de prosumator în România şi nu înţelegem de ce autorităţile permit aceasta”, a mai afirmat Lefter.

În acest sens, organizaţia şi-a exprima speranţa ca noul preşedinte al AFM, Andrei Cazacu, al patrulea şef al instituţiei numit în anul 2020, să reuşească să deblocheze programul.

„Între timp însă, AFM va fi – cu siguranţă – bun de plată. Până se organizează activitatea în instituţie şi se aprobă un nou Ghid de finanţare, revizuit, românii care au aplicat pentru finanţare şi au fost respinşi, câştigă procese în Instanţă împotriva AFM. Un prim proces câştigat este la Suceava, decizie a Curţii de Apel Suceava”, se mai arată în comunicat.

Pe de altă parte, Organizaţia PATRES salută propunerea de prelungire a perioadei de implementare a proiectelor cu 4 luni în contextul pandemiei, a vremii nefavorabile aferente sezonului rece, dar şi a posibilelor întârzieri în procedurile specifice obţinerii Avizelor tehnice de racordare şi altor documente necesare, datorate numărului mare de cereri pentru eliberarea lor.

Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România – PATRES face un apel public la miniştrii Mediului şi Energiei, care să se asigure de buna funcţionare a celor două programe naţionale.

Aşadar, Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România are în componenţă 109 de membri – producători de energie din surse regenerabile cu putere instalată totală de aproximativ 1800 MW, ce reprezintă investiţii în sectorul energetic din România de circa 2,7 miliarde de euro.

Citeste continuarea articolului pe jurnalulnational.ro