CE vrea să reducă la zero poluarea aerului, apei şi solului

Comisia Europeană a adoptat miercuri Planul de acţiune al UE, prin care se stabileşte o viziune pentru 2050: o lume în care poluarea să fie redusă la niveluri care să nu mai fie dăunătoare sănătăţii umane şi ecosistemelor naturale, precum şi etapele necesare pentru a atinge acest obiectiv.

Potrivit unui comunicat al CE, planul conectează toate politicile relevante ale UE în materie de combatere şi prevenire a poluării şi pune un accent deosebit pe modul de utilizare a soluţiilor digitale pentru a combate poluarea.

Acesta prevede revizuirea unor acte legislative ale UE pentru a identifica lacunele rămase în legislaţie.

„Astăzi, mai mult ca oricând, este nevoie ca UE să ocupe un loc fruntaş în lupta împotriva poluării la nivel mondial. Prin Planul de acţiune privind reducerea la zero a poluării vom crea un mediu de viaţă sănătos pentru europeni, vom contribui la o redresare rezilientă şi vom stimula tranziţia către o economie curată, circulară şi neutră din punctul de vedere al impactului asupra climei”, a declarat comisarul pentru mediu, oceane şi pescuit, Virginijus Sinkevičius.

Planul stabileşte obiective-cheie pentru 2030 de reducere a poluării la sursă comparativ cu situaţia actuală. Şi anume:

  • îmbunătăţirea calităţii aerului pentru a reduce cu 55 % numărul de decese premature cauzate de poluarea atmosferică;
  • îmbunătăţirea calităţii apei prin reducerea deşeurilor, a deşeurilor de plastic din mediul marin (cu 50 %) şi a microplasticelor deversate în mediul înconjurător (cu 30 %);
  • îmbunătăţirea calităţii solului prin reducerea cu 50 % a pierderilor de nutrienţi şi a utilizării pesticidelor chimice;
  • reducerea cu 25 % a ecosistemelor UE în care poluarea atmosferică ameninţă biodiversitatea;
  • reducerea cu 30 % a numărului de persoane cu afecţiuni cronice cauzate de zgomotul produs de transport şi reducerea semnificativă a cantităţii de deşeuri generate şi cu 50 % a deşeurilor municipale reziduale.

„Împreună cu Strategia pentru promovarea sustenabilităţii în domeniul substanţelor chimice, adoptată anul trecut, acest plan de măsuri transpune în practică ambiţia UE de reducere la zero a poluării pentru un mediu fără substanţe toxice. Acesta este indisolubil legat de obiectivele UE privind neutralitatea climatică, sănătatea, biodiversitatea şi utilizarea eficientă a resurselor şi se bazează pe iniţiative din domeniul energiei, al industriei, al mobilităţii, al alimentelor, al economiei circulare şi al agriculturii”, se arată în comunicatul CE.

Săptămâna verde a UE de anul acesta, care va avea loc în perioada 1-4 iunie, le va permite cetăţenilor din întreaga UE să discute despre reducerea poluării din multiplele sale perspective în cadrul conferinţei principale de la Bruxelles, online şi în cadrul a peste 600 de evenimente organizate în parteneriat, au anunţat reprezentanţii CE.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

Citeste continuarea articolului pe mediafax.ro