Compania bancară HSBC, acuzată că a permis Schema de fraudare Ponzi în pofida avertismentelor

Compania bancară multinaţională HSBC este acuzată că le-a permis autorilor unor scheme de fraudare să transfere milioane de dolari prin conturi din întreaga lume deşi fusese informată despre înşelătorie, potrivit unor documente accesate de BBC.

Cea mai mare bancă din Marea Britanie a transferat fondurile prin filiala din SUA spre conturi HSBC din Hong Kong în perioada 2013-2014.

Rolul companiei bancare în schema frauduloasă de 80 de milioane de dolari este detaliat într-o serie de documente dezvăluite despre „activităţi bancare suspecte”, numite Dosarele FinCEN (FinCEN Files).

HSBC a comunicat că a respectat permanent obligaţiile legale de a raporta activităţi de acest fel.

Documentele arată că schema frauduloasă în investiţii, cunoscută drept Schema Ponzi, a început imediat după ce banca a fost amendată 1,9 miliarde de dolari în SUA pentru activităţi de spălare de bani. Banca a dat asigurări că va contracara astfel de practici.

Avocaţii investitorilor înşelaţi susţin că banca ar fi trebuit să acţioneze mai rapid pentru a închide conturile escrocilor.

Documenele includ o serie de alte dezvăluiri, precum sugestia că una dintre cele mai mari bănci din SUA ar fi ajutat un celebru lider interlop să transfere peste un miliard de dolari.

Ce sunt Dosarele FinCEN?

Dosarele FinCEN (FinCEN Files) conţin 2.657 de documente dezvăluite, dintre care 2.100 conţin informaţii despre activităţi suspecte. Rapoartele despre activităţi financiare suspecte nu sunt dovezi ale unor infracţiuni, băncile le trimit autorităţilor…
Citeste continuarea articolului pe mediafax.ro