Cum arată procesul-verbal care te lasă să votezi de câte ori vrei. Un judecător din BEC a dat liber la fraude electorale

Chiar dacă Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV) a depistat în ziua alegerilor un alegător care a mai votat la altă secţie de votare, preşedintele secţiei îi va permite acestuia să voteze în continuare, după ce a semnat un process-verbal pe care „Adevărul” îl publică  în facsimil.
Cu alte cuvinte, procesul verbal îi pune în vedere alegătorului că încalcă legea electorală şi riscă de la 6 luni la 3 ani de închisoare, dar îi permite să voteze în continuare. 
Astfel, frauda electorală este sancţionată post-facto, mult după procesul electoral şi tardiv pentru candidatul care va fi câştigat alegerile, inclusiv prin vot multiplu.
În baza respectivului proces-verbal, cel care a votat de mai multe ori poate fi anchetat de procurori, trimis în judecată pentru fraudă electorală, apoi judecat pe fond şi în apel, în cadrul unui proces care se poate întinde pe o periadă de ani întregi.
Practic, dacă întreg conţinutul documentului ar trebui să fie rezumat într-o singură frază, aceasta ar fi „deşi am fost prins că am mai votat, (…) vreau să votez în continare”.

Cum a făcut BEC posibil votul multiplu

Biroul Electoral Central (BEC) a decis, vineri, că o persoană poate vota, chiar dacă Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal semnalează că persoana respectivă a mai votat deja. Informaţiile care apar în sistem sunt verificate de către preşedintele secţiei…
Citeste continuarea articolului pe adevarul.ro