Cum schimbă protestele muncitorilor români legea muncii în Germania: ce au scos la iveală controalele

Verificările făcute după numeroasele scandaluri declanşate în aceste ferme au scos la iveală că între muncitor şi angajatorul principal, proprietarul fermei, există uneori un lanţ de patru-cinci subcontractori, ceea ce favorizează abuzurile.
„Criza coronavirus a pus reflectorul pe o situaţie cronică, inegalităţile de pe piaţa muncii din Europa. (…) Aţi văzut azi un protest într-o fermă de căpşuni de lângă Bonn. Oamenii au venit cu contract de muncă din ţară. Ferma a intrat în insolvenţă şi a fost preluată de un executor judiciar, care urmează să plătească salariile oamenilor.
Oamenii îşi vor primi salariile, chiar dacă vor fi plătite de statul german”, a declarat Emil Hurezeanu marţi seară la Digi24, despre protestul muncitorilor sezonieri români din Germania.
Ambasadorul a spus că protestatarii au ajuns la Consulatul României de la Bonn, unde au stat de vorbă şi cu ministrul Muncii, Violeta Alexandru, aflată în vizită în Germania.
Hurezeanu susţine că valul de scandaluri cu muncitori sezonieri români a devenit subiect politic şi va avea ca efect schimbarea legislaţiei muncii.
„Mâine, ministrul Muncii din Germania va prezenta în şedinţa de guvern, cancelarului Angela Merkel, un proiect pentru a schimba legislaţiamuncii, în abatoare, unde snut mulţi muncitor sezonieri, dar şi în agricultură. Ministrul cere, de exemplu, să fie eliminaţi subcontractorii, pentru că în lanţul acesta dintre angajator şi angajat au intervenit agenţii de muncă, alţi angajatori intermediari. 
Uneori, sunt patru-cinci subcontractori, iar distanţa dintre angajatorul principal şi angajaţi a crescut foarte mult în detrimentul angajatului.
Oamenii vorbesc cu subangajatorii, nu cu angajatorii direcţi. Ministrul german al Muncii vrea să prezinte mâine – e o premieră istorică în Germania – un proiect prin care aceste lanţuri de subangajatori, din industria cărnii în principal, să fie desfiinţate”, a explicat Emil Hurezeanu.
Toate salariile vor fi plătite
El a dat asigurări că toate salariile muncitorilor vor fi plătite, iar mai departe muncitorii vor alege dacă vor pleca de la ferma intrată în insolvenţă la un alt angajat sau dacă vor reveni acasă.
„Toate salariile vor fi plătite, cei care vor să fie relocaţi vor fi relocaţi, iar cei care vor să se întoarcă acasă vor pleca cu curse charter, plătite de fermierii care i-au angajat. Există avioane, aşteaptă aprobări pentru aceste zboruri. E posibil ca aceşti oameni să ajungă acasă”, a mai precizat Hurezeanu.
Citeşte şi:

 

Citeste continuarea articolului pe adevarul.ro