DOCUMENTE Bătălia pentru legea Romexpo. Președinta Senatului, Anca Dragu, a transmis Comisiei Juridice un memoriu de la adversarul proiectului: Am rugămintea de a ne comunica răspunsul dat acestuia

Președinta Senatului, Anca Dragu, i-a transmis pe 16 iunie președintei Comisiei Juridice a Senatului, Iuliana Scântei, un memoriu adresat Parlamentului de adversarii proiectului Romexpo, cu mențiunea ”Am rugămintea de a ne comunica răspunsul dat acestuia”.

Este vorba de un memoriu adresat Parlamentului de fondul sud-african de investiții Nepi Rockcastle, în care compania susține în esență că transferul terenurilor de la Rompexpo către Iulius Mall reprezintă un ajutor de stat acordat ilegal, cu încălcarea regulilor europene.

”Prin prezenta, vă transmit memoriul domnului Alex Morar, înregistrată prin numărul de mai sus, cu rugămintea de a analiza lucrarea transmisă și de a da un răspuns. De asemenea, am rugăminea de a ne comunica răspunsul dat acestuia”, se arată în adresa transmisă de Anca Dragu către președinta Comisiei Juridice.

Vezi aici integral memoriul Nepi Rockastle

Context

Adresa președintelui Senatului, Anca Dragu (PLUS) a fost transmisă la câteva zile după ce senatoarea USR PLUS, Silvia Dincă, președinta Comisiei Economice, a acuzat-o pe data de 16 iunie pe liberala Iuliana Scântei, șefa Comisiei Juridice, că face jocul unui dezvoltator imobiliar în dosarul legii Romexpo.

Dinică susține că Iulia Scântei vrea să evite o dezbatere pe marginea proiectului de lege prin care statul român ar da gratuit Camerei de Comerț și Industrie a României cele 46 de hectare unde se află Romexpo, proiect votat anul trecut de PSD și PNL și retrimis Parlamentului pentru reexaminare de președintele Klaus Iohannis.

Senatoarea PNL Iulia Scântei respinge „categoric” acuzațiile potrivit cărora ar face presiuni în favoarea unor grupuri de interese imobiliare în cazul Legii Romexpo, lansate de senatoarea USR Silvia Dinică.

„Afirmațiile senatoarei USR vădesc necunoașterea procedurilor parlamentare și intenția de manipulare a opiniei publice pentru a distrage atenția de la promovarea intereselor unor grupuri imobiliare, în numele unei pretinse competiții economice. O astfel de poziționare pune în pericol garanțiile statului român, cerute de președintele României prin cererea de reexaminare a legii”, a scris Iulia Scântei pe Facebook.

Senatoarea PNL mai afirmă că, în cadrul discuțiilor din Comisia juridică, a fost în favoarea „stabilirii unor norme legale prin care proprietatea statului, în această chestiune, să fie pe deplin garantată și apărată”.

Fondul de investiții NEPI Rockcastle a susținut recent că statul ar putea organiza o licitație internațională pentru dezvoltarea și revitalizarea zonei Romexpo, în loc să ofere terenurile cu titlu gratuit către Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR).

Curtea Constituțională a decis că este constituțional proiectul de lege care permite transferul gratuit în proprietatea CCIR a 46 de hectare de teren de la Romexpo pentru demararea unui proiect imobiliar.

Pe data de 31 martie, președintele Klaus Iohannis a refuzat să promulge legea prin care statul român ar da gratuit Camerei de Comerț și Industrie a României cele 46 de hectare unde se află Romexpo și a trimis-o Parlamentului pentru reexaminare.

Președintele Iohannis a arătat, în cererea de reexaminare, că garanțiile prevăzute în lege ”nu sunt suficiente pentru asigurarea punerii în aplicare a proiectului de dezvoltare”.

De asemenea, Iohannis arată în cererea de reexaminare că ”valoarea economică foarte mare a terenurilor vizate de lege impune din partea Parlamentului o analiză cu atât mai riguroasă, astfel încât activitatea de administrare a proprietății private a statului să fie una diligentă, judicioasă, conformă interesului public general, să respecte normele legale în vigoare și să nu fie ea însăși generatoare de prejudicii”.

Legea se află încă în Parlament, în procedură de reexaminare.


Citeste continuarea articolului pe g4media.ro