Doliu în lumea muzicii. Una dintre cele mai mari voci ale lumii a murit

MARŢI, 19 OCTOMBRIE 2021, 15:32

SURSĂ: realitatea.net AUTOR: REALITATEA.NET

<!–

–>

„Cu regret trebuie să anunţăm că soprana Edita Gruberova a decedat la Zurich la vârsta de 74 de ani”, a anunţat, într-un comunicat, agenţia Hilbert Artists Management, din München.

Soprana, care locuia în Elveţia, a încetat din viaţă luni, a precizat agenţia.

Cunoscută drept „regina coloraturii” datorită timbrului şi agilităţii sale vocale, această artistă neobosită a susţinut spectacole în întreaga lume, cu precădere pe scenele operelor din Bavaria, Viena, Zurich sau Barcelona, unde a avut sute de reprezentaţii.

Născută la Bratislava, Edita Gruberova s-a format în mai multe coruri şi la conservatorul din oraşul slovac, înainte de a ajunge în capitala Austriei, rampa de lansare a carierei sale, în 1970, notează agerpres.ro.

La Viena şi-a făcut debutul în „Flautul fermecat” de Mozart, întruchipând-o pe Regina Nopţii, unul dintre rolurile sale preferate, pe care l-a interpretat de aproape 70 de ori pe scena Staatsoper.

De altfel, Opera de Stat din Viena i-a adus un omagiu vibrant: Edita Gruberova „nu a fost doar o legendă, ci şi-a lăsat amprenta asupra acestei case şi a reprezentaţiilor sale în peste 700 de spectacole”, a declarat Bogdan Roscic, directorul Staatsoper din Viena, citat într-un comunicat.

„Perfecţiunea sa vocală atât de lăudată nu a fost niciodată un scop în sine, ci s-a aflat întotdeauna în slujba unei devoţiuni fără compromisuri faţă de muzică şi a celei mai bune interpretări posibile a acesteia”, a subliniat el.

Soprana a triumfat în special în rolurile lui Zerbinetta (Ariadne auf Naxos, de Strauss), Rosina (Bărbierul din Sevilla, de Rossini) sau Lucia (Lucia di Lammermoor, de Donizetti), făcând din interpretările sale „puncte de referinţă pentru generaţiile viitoare” şi „momente cheie ale expresiei umane”, potrivit Staatsoper.

„Această divă combativă, alături de care regizorii artistici nu au avut întotdeauna o muncă uşoară, a luptat mereu pentru ca muzica şi emoţiile să ocupe locul central”, a declarat Veronica Kaup-Hasler, consilier pentru afaceri culturale şi ştiinţă al oraşului Viena.

Edita Gruberova şi-a luat adio de la Opera din Viena cu un concert de gală, în iunie 2018, înainte de a se retrage de pe scena lirică, la sfârşitul anului 2019.


Citește și:

<!– –> <!–

–>
<!– –>
<!–

–>

Citeste continuarea articolului pe realitatea.net