Doliu uriaș în lumea bisericească: măicuța Andreia a murit – legătură specială cu Arsenie Boca

<!–

–>

Soborul condus de Preasfințitul Părinte Daniil Stoenescu, maicile şi familia „au purtat-o pe Maica Andreia în locul pe care l-a iubit cel mai mult tocmai pentru că știa că de acolo începe veșnicia: Poienița Prislopului”.

„Astăzi (n.r. – marţi, 8 iunie 2021), în cea de a 38-a zi de la Înviere și cu 2 zile mai înainte de Înălțarea Sa la cer, ne-am adunat în sfânta biserică străveche a Mănăstirii Prislop, ca să conducem pe cel din urmă drum pe Preacuvioasa Maica noastră Andreia monahia.

În această zi, pentru că diseară începe Odovania praznicului Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, suntem martori la odovania vieții pământești a precuvioasei Maicii noastre Andreia. O să mă opresc în cuvântul de astăzi la două texte: cel de la Ioan 10, 1-4 și cel din Fp. Ap. 1, 1-3.

Ni se vorbește în Evanghelia de la Ioan despre Păstorul cel Bun care intră pe ușă. Niciodată, în 40 de ani, nu mi-am pus întrebarea până în acest ceas al prohodirii Maicii Andreia cine este portarul care deschide ușa oilor pentru ca Păstorul cel Bun să intre și să le cheme pe nume.

Se vorbește de mai multe ori scrierile vechiului și Noului Testament despre porți: despre poarta oilor, despre porțile Ierusalimului, porțile Noului Ierusalim, dar doar în Evanghelia de la Ioan 10, 1-4 se vorbește și despre portarul care deschide ușa oilor înaintea Păstorului celui Bun.

Cu toții știm cine este Păstorul cel Bun. Mântuitorul Iisus Hristos este Păstorul cel Bun. Dar cine este portarul care deschide ușa înaintea Păstorului? Și m-am gândit în această zi că portarul nu este altcineva, nu este altul decât Dumnezeu Tatăl care a deschis ușa întrupării și venirii în lume a Mântuitorului, Fiul Său, ca să fie Păstor al oilor. Deci Tatăl, portarul oilor deschide ușa înaintea Fiului ca să vină în lume să mântuiască oile Sale.

Mă gândesc la Maica Andreia, care a fost chemată prima dată pe nume, la doar 13 ani, în 1953, de către Păstorul cel Bun prin slujitorul Său, Părintele Arsenie Boca, în obștea Mănăstirii Prislop, schimbându-i-l din Irina Costea în Andreia Monahia.

Astăzi, la aproape 90 de ani a chemat-o pentru a doua oară, pe numele de Andreia monahia, zicându-i „Vino la Tatăl!”, după cum citim în Didahia Sfinților Apostoli.

Bordeiul este o locuință jumătate în pământ și jumătate afară, exact așa cum este chilia călugărului, un bordei. Jumătate trăim într-un fel în pământ, iar cu cealaltă jumătate trăim afară cu mintea înspre Dumnezeu și Împărăția Sa.

Din bordeiul cel pământesc să ne învrednicească Dumnezeu să ajungem într-una dintre cele trei colibe de pe Tabor. În colibele de pe Tabor să se întâlnească sufletele noastre, în colibele de pe Tabor să se odihnească începând de astăzi sufletul curat, trudit și obosit după trup al Maicii noastre Andreia.

Dumnezeu să o odihnească în pace! Hristos a înviat!”, a spus Preasfințitul Părinte Daniil Stoenescu în cuvântul de rămas bun din ziua înveșnicirii Maicii Andreia.


Citeste continuarea articolului pe realitatea.net