Echilibristică politică în familie: Soția – șefă la USR – apare în acte și la PSD. Soțul – fost șef la „Doi și-un sfert” – propus în Guvern de PNL

Am pus public o serie de întrebări doamnei Amelia Giurcan, președinta de la USR Călărași. Mi-a răspuns. Aiuritor, dar mi-a răspuns. La finalul textului găsiți integral întrebările și răspunsul primit.

Echilibristică politică în familie: Soția - șefă la USR - apare în acte și la PSD. Soțul - fost șef la „Doi și-un sfert” - propus în Guvern de PNL
Amelia Giurcan | Foto: Facebook

Amelia Giurcan scrie că nu a fost niciodată membru PSD sau al altui partid înainte de a se înscrie în USR. Totuși, există patru documente publice care spun că ar fi fost:

 1. O adresă din partea PSD Călărași prin care se comunică faptul că doamna Amelia Giurcan figurează ca membru PSD din decembrie 2006.
 2. Fișa de membru PSD, care indică și un număr de legitimație.
 3. Adeziunea la PSD, semnătura pare a fi identică cu cea a actualei șefe USR Călărași.
 4. Recomandarea primită la înscrierea în PSD din partea unei economiste de la Primăria Călărași.

Doamna Amelia Giurcan scrie că „cel mai probabil” PSD-ul a vrut să o discrediteze. Doamna Giurcan invocă și un articol din presa locală, în care șeful PSD Călărași spune că arhiva locală a partidului a fost „topită” și că, practic, este imposibil de demonstrat dacă șefa de la USR a fost sau nu în PSD. Dar că, într-adevăr, numele ei apare în baza de date a filialei.

Despre inocență sau tupeu(1)

În concluzie, doamna Giurcan susține că avem parte de un fals grosolan în actele unui partid, adversarul cel mai dur al USR. Deși a trecut un an de la publicarea documentelor, doamna Giurcan nu a înaintat o acțiune în justiție. De ce? Este ilogic și împotriva declarațiilor repetate ale USR despre eliminarea corupției și a „penalilor” din politică.

Soțul de la „Doi și-un sfert”

Soțul președintei USR Călărași, domnul Gigi Giurcan, a lucrat pentru serviciile secrete cel puțin din 1998 până în 2016 (SIPI și DIPI, fostul „Doi și un sfert”), fiind șeful acestei structuri la Călărași, începând din 2010.

S-a pensionat „special” în 2016, cel mai probabil la 41-42 de ani. Primește o pensie de 106.400 de lei pe an, conform declarației de avere a soției. Doamna Giurcan nu a vrut să ne comunice vârsta la care s-a pensionat soțul.

A confirmat, în schimb, că soțul a fost doctorandul domnului Pavel Abraham, general-chestor de Poliție și fost șef al Agenției Naționale Antidrog.

Legăturile domnului Abraham cu oameni din fosta Securitate și cu unii dintre cei mai toxici lideri politici și din serviciile secrete sunt de notorietate în spațiul public. Domnul Abraham a fost și avocatul interlopului Bercea Mondialul.

Teza de doctorat a domnului Giurcan este despre terorism cibernetic. Absolut nimic din CV-ul domnului Abraham nu demonstrează că acesta ar avea vreo competență în acest domeniu. La momentul în care domnul Giurcan și-a ales coordonatorul de doctorat, domnul Abraham era secretar de stat la MAI în timpul guvernului Adrian Năstase (PSD).

Domnul Giurcan este cunoscut și prin faptul că a fost plagiat de un general de brigadă SRI, Dumitru Dumbravă, fost jurnalist la Evenimentul Zilei și, cât se poate de ironic, profesor de etică la Academia SRI. Nu există nicio acțiune în justiție a domnului Giurcan care să reclame plagiatul, deși Emilia Șercan a scris din 2018 despre asta.

Statutul USR nu permite ca membrii acestui partid să fi lucrat pentru serviciile secrete. Este drept că domnul Giurcan, după cum scrie soția dânsului, este doar „simpatizant USR”. 

PNL l-a propus pe Gigi Giurcan secretar de stat la MAI

În schimb, el are susținători la PNL. La începutul acestui an, domnul Giurcan a fost propus de PNL Prahova secretar de stat la MAI. Șeful liberalilor din Prahova este domnul Iulian Dumitrescu, pe care îl regăsim în stenogramele DNA din biroul ministrului Drulă. Oamenii spun că între domnii Dumitrescu și Giurcan ar exista o legătură de rudenie.

În cele din urmă, numirea nu s-a făcut, fără explicații oficiale privind cauza refuzului. Soția confirmă nominalizarea făcută de PNL, în timp ce ea era președinta filialei USR. Iată ce înseamnă armonia politică în familie.

Domnul Giurcan este plătit undeva la 4.000 de lei pe an și de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară.

Fără CV și antreprenor cu două firme în faliment

Echilibristică politică în familie: Soția - șefă la USR - apare în acte și la PSD. Soțul - fost șef la „Doi și-un sfert” - propus în Guvern de PNL
Firmele în care apare ca acționară Amelia Giurcan | Sursa: termene.ro

Doamna Giurcan nu are un CV disponibil. Nici domnul Giurcan. Pe site-ul USR Călărași, doamna Amelia Giurcan se prezintă drept antreprenor. Din datele de la Registrul Comerțului aflăm că șefa USR Călărași a băgat deja în faliment două societăți comerciale: Euro Amma SRL și Invest Gama SRL, ambele cu datorii la stat. Pentru Invest Gama, ANAF are de recuperat 152.891 de lei.

Echilibristică politică în familie: Soția - șefă la USR - apare în acte și la PSD. Soțul - fost șef la „Doi și-un sfert” - propus în Guvern de PNL
Datoriile către ANAF ale Invest Gama SRL, care a fost trecută în faliment | Sursa: termene.ro

Cu „succesul” pe care l-a avut în afaceri, pare firesc ca familia Giurcan să pună bazele unei alte companii: Invest Gama Consulting a fost înființată în 2017 și are ca obiect principal de activitate „consultanța pentru afaceri și management”.

Firma explodează când PNL ajunge la guvernare

Din momentul în care PNL a ajuns la putere (nașul este și șeful Consiliului Județean Prahova), iar doamna conduce USR Călărași, firma a explodat. A trecut de la 0 euro, în 2017 și 2018, la peste 431.000 de euro rulaj în 2020.

Am întrebat de contractele pe care le-a avut societatea comercială care să justifice creșterea asta spectaculoasă. Am primit un răspuns ambiguu, prin care practic doamna Giurcan evită răspunsul.

De ce tace USR pe tema serviciilor secrete?

Doamna Amelia Giurcan este de doi ani șefa USR Călărași, partid care insistă cu meritocrația. Iar acesta nu este un caz singular în USR.

Avem o uriașă nevoie de un partid care să aibă curajul să introducă reformă și să curețe serviciile secrete. Însă când vine vorba despre servicii, tăcerea USR este asurzitoare. Nu au îndrăznit să se atingă nici măcar de cloaca de la ORNISS, unde se strecurase celebrul Laurențiu Baranga.

Corelată cu punerea sub preș a problemelor din partid, cu lipsa de meritocrație, cu nepotismul, cu autobuzele de la alegerile interne, dar și cu legăturile toxice cu politicieni sau servicii, care ies încet la iveală, imaginea USR este departe de ce spune acest partid că vrea să fie.

Sunt încă mulți oameni de toată isprava în USR. Sunt câțiva și în PNL. Timp mai este pentru a scăpa de un blestem de tip PSD, AUR, UDMR la guvernare, dar e nevoie de coloană vertebrală și curaj. Lucruri care par să lipsească cu desăvârșire liderilor USR.

Sper că doamna Giurcan și alții (destui) în situația ei sunt bine intenționați. Însă cel mai bine, nu numai pentru USR, dar și pentru noi toți, ar fi ca oamenii care se știu sau care sunt dovediți a fi vulnerabili să facă rapid un pas în spate. Sigur că nu e vina lor că rudele sunt cum sunt, dar nu e nici vina noastră că ne-am săturat de „coincidențe” în politică.

Întrebările lui Valeriu Nicolae

 1. Ați fost membră PSD? Dacă da, în ce perioadă? Există o doamnă cu același nume ca al dv. care, din 2006 și până în 2020, figura în arhivele membrilor PSD din orașul dv., Călărași.
 2. A lucrat soțul dumneavoastră pentru serviciile secrete (SIPI)? Este soțul dumneavoastră sursa din care a plagiat generalul SRI Dumbravă în teza lui? Generalul Dumbravă era cel care „organiza tactic” presa la SRI. Este soțul dv. doctorandul AGRAMAT (vedeți poza primei pagini a doctoratului) al celebrului Pavel Abraham? Generalul Pavel Abraham este unul dintre cei mai toxici securici și mai înverșunați adversari ai USR și PNL. Promovat la greu de Antena 3 și România TV, avocatul lui Bercea Mondialul, implicat în unele dintre cele mai dubioase scandaluri.
 3. A fost soțul dumneavoastră nominalizat de PNL Prahova pentru poziția de secretar de stat în februarie 2021? Ce anume predă la Facultatea de Agricultură?
 4. Firma dumneavoastră pentru doi ani a fost pe zero, de când sunteți lider USR Călărași au explodat contractele de consultanță de management. Puteți să ne spuneți cine au fost beneficiarii serviciilor dumneavoastră?
 5. Care este poziția dv. față de pensiile speciale? Soțul dumneavoastră are o pensie enormă, de 106.400. La ce vârstă s-a pensionat?
 6. Puteți, vă rog, să faceți public CV-ul dumneavoastră – un exercițiu absolut normal de transparență?

Răspunsurile Ameliei Giurcan

Echilibristică politică în familie: Soția - șefă la USR - apare în acte și la PSD. Soțul - fost șef la „Doi și-un sfert” - propus în Guvern de PNL
Amelia Giurcan a candidat fără succes la localele din 2020 pentru șefia CJ Călărași | Sursa: Facebook
 1. Nu am fost membru PSD sau al altui partid în afară de USR, în care m-am înscris în octombrie 2018.
 2. Soțul meu este ofițer în rezervă. A deținut funcții operative și de conducere în cadrul fostului Departament de Informații și Protecție Internă până în anul 2016, când a trecut în rezervă ca urmare a desființării structurii. Activitatea de cercetare științifică a fost efectuată în perioada 2003-2010, sub coordonarea lui Pavel Abraham. Nu cunosc sursa plagiatului generalului Dumbravă. Teza sa de doctorat e publicată integral, ceea ce mă face să cred că sintagma REZUNAT (inclusiv eroarea de dactilografiere care nu îl transformă în agramat) aparține unui editor independent.
 3. Confirm faptul că soțul meu a fost nominalizarea PNL pentru o poziție de secretar de stat în cadrul MAI. Această nominalizare nu s-a concretizat printr-o numire. Soțul meu colaborează cu USAMV București – Facultatea de Management și Dezvoltare Rurală, Filiala Călărași, unde desfășoară activități didactice aferente disciplinei Drept Comercial.
 4. Firma mea are ca activitate principală consultanța în management și în secundar transporturi rutiere de mărfuri. Își desfășoară activitatea preponderent în spațiul UE și are contracte de colaborare cu două firme austriece. Ponderea activității de consultanță este de 5-9% din cifra de afaceri.
 5. Poziția mea față de pensiile speciale este identică cu cea expusă în Programul de guvernare al USR. Susțin un sistem de pensii echitabil, bazat pe contributivitate. Veniturile familiei mele sunt publice grație declarațiilor de avere pe care le-am depus din poziția mea de consilier județean.
 6. Voi publica un CV în cel mai scurt timp. Câteva observații pentru membrii USR PLUS: povestea cu apartenența mea la PSD este una apărută în campania de la alegerile locale, cel mai probabil izvorâtă chiar de la PSD-ul împotriva căruia USR a semnat un protocol electoral cu PNL. Am negat și atunci, ca și acum, apartenența mea la PSD. De altfel, fostul președinte al PSD Călărași a dat niște lămuriri în sensul ăsta. (link aici). Nu este singura încercare de discreditare a mea în spațiul public. Am fost acuzată inclusiv că mi-am vândut copilul când aveam 18 ani sau că am transportat substanțe necesare fabricării drogurilor. Astea sunt lucruri care vin la pachet cu funcția, așa că mi-am asumat inclusiv faptul că voi fi supusă la astfel de atacuri atunci când am candidat pentru funcția de președinte al USR Călărași, într-o perioadă grea pentru filială.
  Am o firmă de transport internațional de mărfuri, absolut legitimă, care se confruntă cu aceleași probleme cu care se confruntă toate firmele mici românești. Nimic spectaculos din punctul acesta de vedere.
  Restul punctelor la care se referă dl. Valeriu Nicolae îl privesc pe soțul meu, care, deși simpatizant, nu este membru USR. Mi se pare deplasat că e acuzat inclusiv de faptul că teza sa ar fi sursa unui plagiat, ca și când originalul e de vină pentru existența copiei. Dar repet, soțul meu nu este membru USR, așa că nu văd ce relevanță au aceste remarci.

Citeşte şi:

Dacă bisericile sunt excluse de la dialog, uneori intențiile bune ale Uniunii Europene pot genera conflicte

Domnul Cîțu are curajul să ne sfideze pentru că ascensiunea sa a fost scoasă din burta sistemului

Vom câștiga la Tokyo medalia olimpică de aur cu numărul 90?

Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa cum fac toți românii, ce puteam să fac?

PARTENERI – GSP.RO

Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa cum fac toți românii, ce puteam să fac?


A spus tot! Iri Columbeanu, reacție incredibilă după despărțirea Monicăi de Mr. Pink. EXCLUSIV

Playtech.ro

A spus tot! Iri Columbeanu, reacție incredibilă după despărțirea Monicăi de Mr. Pink. EXCLUSIV


"Mi-a omorât-o pe mămicuţa mea!" Strigăt de durere după crima din Călărași, unde o femeie a fost ucisă de cumnatul ei

Observatornews.ro

„Mi-a omorât-o pe mămicuţa mea!” Strigăt de durere după crima din Călărași, unde o femeie a fost ucisă de cumnatul ei


Horoscop 29 iulie 2021. Gemenii sunt invitați la toleranță, nu la replici mai acide decât cele adresate lor

HOROSCOP

Horoscop 29 iulie 2021. Gemenii sunt invitați la toleranță, nu la replici mai acide decât cele adresate lor


Proprietarul unei livezi a izbucnit în lacrimi când a văzut ce a rămas din munca lui: “Uite și tu mână de om nenorocit”

Știrileprotv.ro

Proprietarul unei livezi a izbucnit în lacrimi când a văzut ce a rămas din munca lui: “Uite și tu mână de om nenorocit”


Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment fără precedent dezvăluit în satul olimpic

Telekomsport

Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment fără precedent dezvăluit în satul olimpic


(Publicitate) CONCURS - Câștigă două bilete la UNTOLD

PUBLICITATE

(Publicitate) CONCURS – Câștigă două bilete la UNTOLD

Urmărește cel mai nou VIDEO

RECOMANDĂRI

Citeste continuarea articolului pe libertatea.ro