Eficacitatea vaccinului Pfizer faţă de varianta Delta SCADE mai rapid decât cea a serului AstraZeneca – STUDIU

JOI, 19 AUGUST 2021, 14:31

SURSĂ: Realitatea.NET

AUTOR: Dana Bărăgan

<!–

–>

Cercetătorii de la Universitatea Oxford, care au participat la dezvoltarea unuia dintre cele două seruri, au analizat în perioada decembrie 2020-august 2021 probele prelevate de la peste 700.000 de participanţi, relatează Agerpres.

În urma acestor anlize au ajuns la concluzia că, în cazul infecţiilor cu încărcătură virală ridicată o persoană care a primit a doua doză de vaccin Pfizer cu o lună înainte, a fost cu 90% mai protejată împotriva variantei Delta decât o persoană nevaccinată. Nivelul scade la 85% după două luni, apoi la 78% după trei luni.

Persoanele care au primit cele două doze de vaccin AstraZeneca sunt protejate în proporţie de 67% după o lună, de 65% după două luni şi de 61% după trei luni. După patru până la cinci luni, nivelul de protecţie oferit de cele două vaccinuri devine similar, conform studiului care nu a fost încă validat de alţi oameni de ştiinţă.

Cifrele „reprezintă într-adevăr o scădere” a eficacităţii pentru vaccinul Pfizer, spune dr. Koen Pouwels, care a colaborat la studiu, în timp ce pentru AstraZeneca „diferenţele (de la o lună la alta) sunt legate de întâmplare, adică ar putea să nu existe nicio schimbare a protecţiei”.

Cercetătorul a insistat totuşi că, în pofida „acestor mici scăderi ale protecţiei”, „eficacitatea generală (a celor două vaccinuri) rămâne foarte mare”, subliniind că cercetătorii au studiat protecţia generală şi nu nivelul de protecţie împotriva formelor severe şi a spitalizărilor, „două date foarte importante pentru evaluarea eficacităţii vaccinurilor”, mai arată sursa citată. 


Citește și:

Citeste continuarea articolului pe realitatea.net