Erdogan anunţă sprijin „din tot sufletul” pentru Azerbaidjan şi îşi prezintă condiţiile pentru încetarea ostilităţilor în Nagorno-Karabah

„A venit timpul ca această criză care a început cu ocupaţia Nagarno-Karabah să ia sfârşit. Imediat ce Armenia va părăsi teritoriul pe care-l ocupă, regiunea îşi va regăsi pacea şi armonia”, a declarat într-un discurs Erdogan, a cărui ţată este principalul susţinător al Azerbaidjanului în acest conflict.

„Orice altă cerere sau propunere nu doar că ar fi nedreaptă şi ilegală, ci ar însemna o răsfăţare a Armeniei”, a apreciat el.

Turcia consideră că Armenia „ocupă” Nagorno-Karabah prin intermediul separatiştilor ostili Baku, care au proclamat o republică în 1991, la căderea URSS.

„Turcia va continua să se afle alături de această ţară soră şi prietenă care este Azerbaidjanul din tot sufletul şi cu toate mijloacele”, a adăugat preşedintele turc, reiterând astfel susţinerea fermă a Baku de către Ankara, încă de la începutul acestei crize.

Armenia cere măsuri provizorii împotriva Azerbaidjanului

Armenia a sesizat luni în regim de urgenţă Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), căreia îi cere măsuri provizorii împotriva Azerbaidjanului.

„Curtea a primit în această (luni) dimineaţa o cerere de măsuri provizorii de la Armenia. Ele sunt în curs de examinare”, a anunţat un purtător de cuvânt CEDO.

Curtea, braţul judiciar al Consiliului Europei (CoE), cu sediul la Strasbourg, în estul Franţei, a fost sesizată în baza articolului 39 al statutului său, care îi permite să ia măsuri de urgenţă atunci când există riscul iminent al unor pagube ireparabile.

„Guvernul armean cere Curţii să solicite Guvernului azer (…) să înceteze atacurile militare asupra populaţiei civile pe toată linia de contact…
Citeste continuarea articolului pe adevarul.ro