Filierele neașteptate ale oamenilor politici care au folosit postările pe Facebook despre coronavirus ca să-și crească forța

  • Adina Marincea este cercetătoare în Ştiinţe sociale. În prima parte a analizei sale, publicate în Libertatea, ea s-a concentrat pe „600 de zile de propagandă corona-conspiraţionistă. Cine sunt responsabilii?”.
  • Printre altele, cercetatoarea a descoperit că Adina Alberts şi Andrei Laslău, doi medici de chirurgie estetică și „de slăbit”, au avut împreună de 8 ori mai multe interacțiuni pe Facebook decât Raed Arafat. 
  • Și că toate cele mai de succes postări negaționiste și antivacciniste au utilizat formatul video, acesta fiind formatul favorizat de Facebook în propagarea lor. 
  • Primele două postări coronosceptice îi aparțin lui Luis Lazarus și Antenei 3. În articolul de azi apar influențele și numele politice.

Al treilea cel mai popular video coronasceptic din ultimele 600 de zile este o filmare din noiembrie 2020 de pe o pagină creată în Septembrie 2019 cu numele „Ovidiu Vasilescu”, care s-a redenumit în timpul pandemiei – iulie 2020 – Patriot in Romania Reala

De la crearea ei, pagina a distribuit în repetate rânduri website-uri cunoscute ca dezinformatoare sau antagonizante: antifakenews.ro – asociat cu propaganda PSD (transformat apoi în magazin online) şi flux24.ro – pe lista website-urilor de „fake news”.

În video se aude vocea Dianei Iovanovici Şoşoacă ţipând la Ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru în timpul vizitei acestuia la nou-inauguratul spital COVID de la Iaşi – în sine o epopee, cu nu mai puţin de 3 inaugurări. Diana Şoşoacă îl înterpelează cu întrebări-acuzaţii care ţin de cheltuirea banilor publici, internarea asimptomaticilor, ne-efectuarea de autopsii. Dar şi acuzaţii grave de tip conspiraţionist:

„Aţi închis oameni cu forţa […], îi internaţi forţat, îi omorâţi, pentru ce toţi oamenii internaţi în spitalele COVID ies cu picioarele înainte” (min. 2.11) „De ce nu vă puneţi costumele alea care să vă apere de COVID? Deci nu e chiar aşa de periculos COVID-ul dacă intraţi fără costumele speciale. Unde vă sunt tunelurile dezinfectante cu care aţi omorât copiii din România. […] Nemernicilor, ticăloşilor, asasinilor economici […] aţi omorât un popor întreg!” (min. 3.00) – peste 4 milioane vizualizări şi 116.000 distribuiri

Filierele neașteptate ale oamenilor politici care au folosit postările pe Facebook despre coronavirus ca să-și crească forța

De altfel, Diana Şoşoacă are şi ea un video printre cele mai populare, în care declară că „nu a existat niciodată pandemie”. Şoşoacă a organizat, împreună cu Luis Lazarus, proteste anti-mască şi anti-vaccin în martie şi octombrie anul acesta, separat de AUR şi George Simion. 

Lazarus s-a arătat nemulţumit că presa a promovat doar protestul lui Simion în octombrie, când acestea erau în paralel: „Pentru ei se pare ca numai Simion a făcut protest! Simion e peste tot!!! Bravo nene!!! Banu dictează!!! Dar sa nu uitati un lucru: poporul nu e prost!!!” – a scris el într-o postare.

Filierele neașteptate ale oamenilor politici care au folosit postările pe Facebook despre coronavirus ca să-și crească forța

George Simion – filiera trumpistă naţionalistă

George Simion este şi el în topul coronascepticilor influenţi online. Cele mai populare postări au fost un video în care preia de la Fox News discursul lui Trump care pune la îndoială cifrele oficiale privind decesele de COVID şi altul în care merge la o familie care susţine că unul dintre membri a decedat şi a fost greşit diagnosticat cu COVID. Ambele videoclipuri au peste 1.5 milioane vizualizări şi peste 20.000 distribuiri.

Filierele neașteptate ale oamenilor politici care au folosit postările pe Facebook despre coronavirus ca să-și crească forța

Şi Oana Lovin a fost printre prezenţele vizibile la protestele anti-mască sau în platourile televiziunilor sancţionate de CNA pentru dezinformare pe tema COVID. Videoclipul său cu peste 2.6 milioane vizualizări şi 47,000 distribuiri acuza Spitalul Județean Brasov că minte cu privire la gradul de ocupare cu cazuri COVID.

Prodocens Media – Coaliţia pentru Familie şi corona-scepticismul 

Şi postarea Prodocens Media este un video cu peste 1.5 milioane vizualizări – o înregistrare de pe Fox News cu discursul lui Trump, în care e acuzată o supra-raportare a deceselor de COVID-19, ceea ce serveşte la minimalizarea pandemiei şi întărirea îndoielilor privind informaţiile oficiale. 

Aceasta a făcut campanie activă în 2016 la Referendumul pentru Familie, realizând pentru CpF un video privind depunerea la Parlament a inițiativei pentru revizuirea Constituției. Prin urmare, Prodocens Media poate fi definită drept sursă media alternativă (ultra)conservatoare, creştină

PPUSL – umanismul anti-vaccinist conservator cu iz conspiraţionist

Deşi are mai puţini urmăritori şi popularitate, Partidul Puterii Umaniste – Social Liberal  PPUSL a reuşit să aibă o postare video cu aproape 1 milion de vizualizări şi aproape 40,000 distribuiri, la final de Septembrie anul acesta. 

Videoclipul este o înregistrare dintr-o emisiune la Antena 3 unde Daniel Ionașcu, președinte executiv PPUSL, se îndoieşte de eficacitatea vaccinului şi lansează şi unele supoziţii conspiraţioniste de tipul: „Dacă vaccinul este atât de bun împotriva COVID-ului cum se face că avem valul 4 care nu trebuia să mai existe? […] Oare nu cumva cineva face o afacere cu noi şi cu viața noastră? […] ”

Îmi dă de gândit că poate exista o comandă mondială la care aderă foarte bine toţi mai marii noştri de astăzi…să moară cineva, să moară bătrânii (min. 3:30).

Daniel Ionașcu, președinte PPUSL:

Filierele neașteptate ale oamenilor politici care au folosit postările pe Facebook despre coronavirus ca să-și crească forța

Conspirațiile promovate de un român din Italia

Ultimul pe lista COVID-scepticilor/conspiraţioniştilor este un anume Paul Stoia – creator video cu 15.000 followeri, stabilit în Italia – conform paginii sale de Facebook. Acesta a postat un clip cu titlul: „Analiză penală a pandemiei fictive din România” în care acuză autorităţile că ar fi pus la cale o conspiraţie, la comanda OMS, pentru susţinerea „pandemiei fictive”; că folosesc „instrumente falsificate” şi publică „liste false”, alcătuind astfel un „grup infracţional”. 

Deşi pagina a fost creată pe 17 Octombrie 2020 iar postarea e la numai 10 zile distanţă, ea a reuşit, în mod inexplicabil, să obţină aproape 40.000 distribuiri. 

Amenzile CNA – peste un an de aşteptare

Majoritatea acestor postări sunt din 2020, din primele două valuri ale pandemiei. Însă mulţi dintre aceştia continuă şi astăzi acelaşi discurs corona-sceptic, negaţionist sau conspiraţionist. Bazele neîncrederii au fost sădite încă de la începutul pandemiei, astfel încât la introducerea vaccinului anticovid suspiciunea era deja foarte ridicată. 

Deşi pare că există o îmbunătăţire în ultima jumătate de an privind comunicarea şi informarea pe acest subiect, a devenit clar că autorităţile în domeniu – fie că vorbim de guvern şi instituţii responsabile să gestioneze criza, fie că vorbim de CNA sau alte foruri responsabile să monitorizeze, reglementeze şi sancţioneze derapajele din presă, toţi aceştia s-au mişcat cu mare întârziere. 

Conform Recorder, prima amendă de la CNA a venit abia vara aceasta, pentru Naşul TV. Mult după ce au pus în mişcare COVID-conspiraţioniştii maşina de propagand㸠încă de la începutul pandemiei – fie din credinţă autentică, fie oportunist, cu mize politice sau economice. 

Deşi au apărut cu întârziere, sancţiunile CNA par să înceapă să se resimtă în audiovizual, chiar dacă acoperă doar o mică parte din valurile de dezinformare. În ultimele 5 luni, au fost sancţionate: Antena 3 (4 somaţii şi 3 amenzi), România TV (3 somaţii, 4 amenzi), Naşul TV (2 somaţii, 5 amenzi), Realitatea PLUS (1 amendă), Metropola TV (2 somaţii), Kapital TV (1 amendă) şi Radio Dobrogea – deţinut de Arhiepiscopia Tomisului (1 amendă). Multe dintre aceste emisiuni s-au răspândit cu succes şi în online, aşa cum am văzut, fără sancțiuni.   

Sancţiunile în online – între lipsă totală, arbitrariu şi dublu standard

Spaţiul online rămâne cu mult mai puţin responsabilizat¸ şi din cauză că este mai puţin reglementat şi nu are o instituţie şi un cadru legal specific care să stabilească cine monitorizează şi sancţionează abaterile, ca în cazul CNA. 

Printre primele și singurele sancţiuni pentru dezinformările din online se numără dosarul penal deschis pe 19 octombrie de Poliţia Neamţ pentru filmarea de pe Facebook a unei femei care susţinea eronat că spitalul modular de la Piatra Neamț ar fi gol. În acest caz, poliţiştii s-au sesizat din oficiu. De fapt, s-au seisizat după ce Libertatea a pus față în față filmul femeii cu imaginile reale din interiorul spitalului.

Nu putem, totuşi, să nu ne întrebăm în ce măsură vor exista astfel de autosesizări şi în cazul celor care au un public şi un impact mult mai mare. Cei care au dus o campanie susţinută prin care au sădit neîncrederea în măsurile şi vaccinul anticovid, ca în cazurile prezentate. 

Aşa cum au arătat diferite rapoarte, şi Facebook aplică un dublu standard când vine vorba pe cine sancţionează pentru dezinformare sau încălcarea regulilor “comunităţii”, fiind mult mai blând cu politicieni ca Trump sau alţii în poziţie de putere

Dincolo de pedeapsă

La fel, trebuie să ne întrebăm şi cum se pot limita potenţialele abuzuri sau decizii arbitrarii sau neproporţionale care doar pedepsesc o populaţie împovărată de sărăcie, care adesea e ea însăşi victima campaniilor de dezinformare mai ample. 

Cu siguranţă sancţiunile sunt necesare pentru a limita în acest moment de criză amplificarea anti-vaccinism-ului, dar nu sunt şi suficiente. Sunt necesare măsuri care să informeze corect populaţia şi, pe termen mai lung, care să adreseze cauzele problemei. Cauze ce ţin, printre altele, de neîncrederea profundă în autorităţi şi în ştiinţă, precum şi de sistemul educaţional care a eşuat în a construi gândirea critică şi educaţia media necesare pentru a putea evalua informaţiile primite.

Citeşte şi:

20 de imagini ale suferinței surprinse de Libertatea la Spitalul Universitar din București. Unitatea de Urgențe, transformată în salon COVID

Ce categorii de vârstă s-au vaccinat după anunțarea restricțiilor. Statistica, prezentată de Valeriu Gheorghiță

Cât de mulți copii au făcut COVID? În Marea Britanie, valul 4 e alimentat de infectările elevilor

În urmă cu 16 ani era pe culmile succesului în România. Acum este în arest la domiciliu, incredibil ce acuzații i se aduc

PARTENERI – GSP.RO

În urmă cu 16 ani era pe culmile succesului în România. Acum este în arest la domiciliu, incredibil ce acuzații i se aduc


Simona Halep, adevărul despre problemele din căsnicia cu Toni Iuruc. Sportiva a răbufnit

Playtech.ro

Simona Halep, adevărul despre problemele din căsnicia cu Toni Iuruc. Sportiva a răbufnit


Publicaţie din Germania: „Idioții Europei“ - românii, bulgarii şi ucrainienii, pe lista neagră pentru că refuză vaccinarea

Observatornews.ro

Publicaţie din Germania: „Idioții Europei“ – românii, bulgarii şi ucrainienii, pe lista neagră pentru că refuză vaccinarea


Horoscop 30 octombrie 2021. Peștii își vor recupera curajul de a visa la un alt fel de a trăi, unul corespunzător cu aspirațiile lor

HOROSCOP

Horoscop 30 octombrie 2021. Peștii își vor recupera curajul de a visa la un alt fel de a trăi, unul corespunzător cu aspirațiile lor


Sunetul aparatelor de oxigen este urmat de cel al cuielor din sicrie: „În 6 zile au murit peste 10 inși lângă mine”

Știrileprotv.ro

Sunetul aparatelor de oxigen este urmat de cel al cuielor din sicrie: „În 6 zile au murit peste 10 inși lângă mine”


Surpriză. Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată

Telekomsport

Surpriză. Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată


Tehnologia din spatele aspiratorului pare desprinsă din viitor

PUBLICITATE

Tehnologia din spatele aspiratorului pare desprinsă din viitor

Urmărește cel mai nou VIDEO

RECOMANDĂRI

Citeste continuarea articolului pe libertatea.ro