Fostul șef al Pentagonului, James Mattis, îl acuză pe Donald Trump că divizează America și că e o amenințare la adresa Constituției. Reacția lui Trump: Mă bucur că a plecat

Fostul şef al Pentagonului James Mattis, care a demisionat pentru a protesta faţă de retragerea trupelor americane din Siria, l-a acuzat miercuri pe preşedintele SUA, Donald Trump, că încearcă să „divizeze” America, notează AFP, citată de Agerpres.

„În timpul vieţii mele, Donald Trump este primul preşedinte care nu încearcă să îi unească pe americani, care nici măcar nu se face că încearcă”, a spus fostul secretar al Pentagonului într-o declaraţie publicată online de revista The Atlantic.

„În loc de asta, el încearcă să ne divizeze”, a adăugat fostul general al US Marine Corps, foarte respectat, care până în prezent şi-a afişat rezerva, dar fără să comenteze direct mandatul miliardarului republican.

De data aceasta, este prea mult, în opinia sa: „Plătim consecinţele celor trei ani fără adulţi la comandă”.

Jim Mattis, primul şef al Pentagonului după instalarea, în 2017, a lui Donald Trump la Casa Albă, un preşedinte fără experienţă militară sau diplomatică, era considerat până acum, chiar şi în tabăra republicanilor, ca unul dintre puţinii „adulţi din cameră” capabili să-l ţină în frâu pe impulsivul fost om de afaceri.

El a demisionat zgomotos în decembrie 2018 la o zi după anunţul lui Donald Trump de retragere unilaterală totală din Siria, fără discuţii cu aliaţii SUA din lupta împotriva grupării jihadiste Stat Islamic.

Punctul său de vedere de miercuri a avut ca temă reacţia preşedintelui SUA la tulburările din ultima săptămână.

„Am observat derularea evenimentelor din această săptămână, cu mânie şi consternare”, a mai scris el în acest text intitulat „Unirea face forţa”, sprijinindu-i pe manifestanţii care cer, „motivat” în opinia sa, egalitatea în drepturi.

Donald Trump a reacționat pe Twitter la acuzele lui Jim Mattis. Președintele SUA a spus despre fostul șef al Pentagonului că este „cel mai supraestimat general din lume” și că se bucură că a plecat:

„Probabil că singurul lucru pe care Barack Obama și cu mine îl avem în comun este că amândoi am avut onoarea să îl concediem pe Jim Mattis, cel mai supraestimat general din lume. I-am cerut demisia și m-am simțit excelent. Porecla lui era „Haos”, ceea ce nu mi-a plăcut și am schimbat-o în „Câine turbat”. Forța sa principală nu era una militară, ci relațiile publice personale. I-am oferit o viață nouă, lucruri de făcut și lupte de câștigat, dar o făcea destul de rar. Nu mi-a plăcut această modalitate de a conduce și nici multe alte lucruri la el, și mulți sunt de acord cu asta. Mă bucur că a plecat!”, a transmis Donald Trump pe Twitter.

Sursa foto: Pentagon


Citeste continuarea articolului pe g4media.ro