FOTO Conferinţă cu zeci de preoţi într-o catedrală din Alba Iulia. Oraşul a trecut de opt cazuri de COVID-19 la mia de locuitori

Nicio autoritate locală nu a avut curajul să îi deranjeze pe organizatori. Potrivit alba24.ro, doar jandarmii s-au deplasat la faţa locului, pentru a constata că ”totul este în regulă”. 
Alba Iulia avea joi, 5 noiembrie, o incidenţă de 8,26 cazuri de COVID-19 la mia de locuitori. Vineri au fost raportate alte 189 de cazuri în judeţ.
”Conferinţa preoţească de toamnă” a avut loc la Biserica Parohiei Alba Iulia – Platoul Romanilor, vineri dimineaţă, în prezenţa a peste 60 de preoţi, potrivit unor martori.
Preoţii purtau măşti la intrarea în biserică însă de acolo, accesul celor care nu aveau invitaţie a fost restricţionat. Au început să sosească de la ora 9 dimineaţa, iar 45 de minute mai târziu, la faţa locului a sosit şeful Inspectoratului de Jandarmi al Judeţului Alba, Marius Claudiu Giurea.
Acesta a discutat cu organizatorii evenimentului pentru a se asigura că se respectă distanţarea între participanţii la eveniment şi că aceştia poartă mască. A spus că la eveniment sunt sub 50 de participanţi, în ciuda faptului că de fapt, colegii săi i-au raportat un număr dublu.
Acesta a spus că pe parcusul conferinţei, jandarmii vor verifica periodic dacă sunt respectate toate măsurile de protecţie. La scurt timp după plecarea şefului jandarmilor, la faţa locului a apărut şi Arhiepiscopul Ortodox de Alba Iulia, Irineu, care a intrat cu maşina până lângă biserică, pentru a evita eventuale întrebări incomode din partea jurnaliştilor.
Evenimentul poate fi justificat din punct de vedere legal printr-o hotărâre a Guvernului din 14 octombrie, care prevede că: ”activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor şi rugăciunilor colective, se desfăşoară în interiorul şi/sau în afara lăcaşurilor de cult cu respectarea regulilor de protecţie sanitară, stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătăţii şi al ministrului afacerilor interne, emis în temeiul art. 45 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările şi completările ulterioare” însă nu şi prin situaţia epidemiologică generată de Sars-Cov-2 în Alba Iulia. În oraş sunt descoperite zilnic zeci de noi infectări, iar incidenţa la mia de cazuri era joi de 8,24.
Preoţii au fost convocaţi la conferinţă printr-un mesaj transmis pe grupul Protopopiatului, aceştia fiind anunţaţi că prezenţa lor fizică este obligatorie.
”Preacucernici Parinti, va aducem la cunostinta datele conferintelor preoţeşti care urmează:
6 noiembrie – Alba Iulia.
11 noiembrie – Sighişoara şi Tarnaveni ( la M-tirea Sighisoara).
16 noiembrie – Sebeş.
17 noiembrie – Blaj.
Conferinţa de la Alba Iulia va avea loc la biserica Parohiei Alba Iulia-Platoul Romanilor, vineri, 6 noiembrie, de la ora 9.45.
Prezenţa este obligatorie. Vă multumim!”, se arată într-un mesaj primit pe surse de alba24.ro, de pe grupul Protopopiatului.
De asemenea, într-un alt mesaj se mai specifică că de la ora 9.45 conferinţa va avea loc, dar participanţii sunt rugaţi să poarte mască şi să respecte distanţa: un scaun liber şi unul ocupat.

Citiţi şi:

 

Citeste continuarea articolului pe adevarul.ro