FOTO Legenda primului clopot al Mănăstirii Cozia: „Când va bate acesta, sunetul lui ne va lovi ca un bici. Acesta-i clopotul lăcomiei”

Mănăstirea Cozia se află la aproximativ 20 de kilometri de Râmnicu Vâlcea şi trei kilometri de staţiunea  Călimăneşti-Căciulata. 
Ctitorie a domnitorului Mircea cel Bătrân (1355 – 1418), unde de altfel a şi fost înmormântat, nerespectând tradiţia înaintaşilor săi, legată de Curtea de Argeş, sfântul lăcaş a fost construit la îndemânul duhovnicului marelui domnitor, nimeni altul decât Sfântul Nicodim de la Tismana. 
Alte surse îl indică drept ctitor al sfântului lăcaş pe tatăl marelui voievod, Radu I (1330-1383). La vremea aceea, mănăstirea se numea Nucet, de la livezile de nuci din zonă. Aceleaşi surse susţin că fiii lui Radu, Dan şi Mircea, au finalizat construcţia, potrivit informaţiilor furnizate de site-ul „Monumente Oltenia”
De numele mănăstirii se leagă prima şcoală de caligrafi şi copişti din Ţara Românească, dar şi primul imnograf român – marele logofăt al Ţării Româneşti  – Filotei, care a compus…
Citeste continuarea articolului pe adevarul.ro