Guvernul prelungește starea de alertă și decide noile măsuri restrictive

Guvernul va prelungi, în ședința de joi, starea de alertă și va discuta și despre noile măsuri restrictive pentru limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Ședința are loc la orele 17:00, în regim de videoconferință.

Astfel, potrivit unui proiect de hotărâre care va fi discutat în ședință, se prelungește starea de alertă cu 30 de zile, începând cu data de 13 aprilie 2021.

Guvernul prelungește starea de alertă. Măsurile restrictive de până acum ar urma să rămână în vigoare

Potrivit documentelor puse la dispoziție de către autorități, măsurile de limitare a mobilității cetățenilor vor rămâne în continuare în vigoare.

Astfel, în toate localităţile se interzice circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în intervalul orar 22:00-05:00, cu următoarele excepţii:

 • deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare
  a activităţii profesionale şi înapoi;
 • deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum
  şi pentru achiziţionarea de medicamente;
 • deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror
  interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau
  alte mijloace de transport de persoane, şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare
  a călătoriei;
 • deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoţirea copilului, asistenţa persoanelor
  vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie;

Totodată, în toate localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 4 şi mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori, se interzice circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică în intervalul orar 20:00-05:00, cu aceleași excepții de mai sus.

În toate localităţile, unde incidenţa cumulată la 14 zile depăşeşte 7,5/1.000 de locuitori, se interzice circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în intervalul orar 20:00-05:00. Excepțiile rămân valabile și în acest caz.

Excepții de la reguli cu ocazia sărbătorilor

Autoritățile vor decide și să le permită credincioșilor să participe la slujbele de Înviere, dar și de Ramazan.

Astfel, potrivit proiectului de hotărâre,  în toate localităţile se permite circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei, în perioada 1 mai-2 mai 2021, în intervalul orar 20:00-05:00, pentru deplasarea şi participarea la slujbele religioase.

O relaxare privind circulaţia persoanelor este avută în vedere şi pentru credincioşii musulmani, având în vedere sărbătoarea specifică Lunii sfinte Ramazan.

„În acest context, se propune ca în toate localităţile să se permită circulaţia enoriaşilor musulmani în afara locuinţei/gospodăriei, în perioada 8 mai – 9 mai, în intervalul orar 20:00 – 05:00, pentru deplasarea şi participarea la sărbătoarea religioasă specifică lunii Ramazan”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Astfel, În toate localităţile se permite circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei, în perioada 8 mai-9 mai 2021, în intervalul orar 20:00-05:00, pentru deplasarea şi participarea la sărbătoarea religioasă specifică lunii Ramazan.

În zilele de 23 aprilie și 30 aprilie 2021, operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, îşi pot organiza şi desfăşura activitatea în intervalul orar 05:00-20:00.

Citeste continuarea articolului pe gandul.info