Incident de securitate în Franța: O polițistă a fost înjunghiată de mai multe ori chiar în sediul instituției

O femeie polițist a fost înjunghiată de mai multe ori, vineri, la La Chapelle-sur-Erdre, în departamentul Loire-Atlantique, din nordul Franței. Agresorul, reținut ulterior după un schimb de focuri cu forțele speciale, a decedat la scurt timp după aceea, relatează Ouest-France.

Bărbatul a intrat în sediul poliției orașului în jurul orei locale 10:30 și a atacat-o pe polițistă cu mai multe lovituri de cuțit. Polițista, în vârstă de 40 de ani, are răni la nivelul gambei, brațului și mâinii, iar medicii sunt destul de rezervați în privința șanselor sale de supraviețuire.

Atacatorul i-a luat arma polițistei și a fugit apoi cu o mașină, pe care a abandonat-o după câțiva kilometri. 

Imediat, poliția a mobilizat forțe importante: 240 de jandarmi, trei echipe cu câini de urmărire, două elicoptere au plecat în căutarea lui. Școlile din localitate au primit ordin de a nu-i lăsa pe elevi să iasă. La fel, localnicii au fost sfătuiți să rămână în locuințe și să nu iasă nici măcar pentru a duce gunoiul.

Schimb de focuri între atacator și jandarmi

Cu poliția pe urme, suspectul a fost reținut în cele din urmă, dar numai după ce membrii forțelor speciale din cadrul Jandarmeriei au deschis focul. Și el a folosit arma pe care i-o luase polițistei și a rănit doi jandarmi. Ulterior, suspectul a făcut stop cardiac și a decedat.

Ministrul de interne, Gérald Darmanin, a venit personal în oraș în urma acestui incident.

Deocamdată nu se știe care a fost motivul atacului. Autoritățile nu au anunțat dacă îl tratează drept un incident terorist. Potrivit unei surse din poliție citate de Le Parisien, suspectul ar fi fost bolnav psihic, suferind de schizofrenie, și era cunoscut poliției. În 2013, a făcut închisoare, după un jaf armat cu sechestrare de persoane. În 2016, a primit o nouă condamnare, după o tentativă de evadare. În închisoare, s-ar fi radicalizat religios, dar a început să dea și semne de schizofrenie. A fost plasat singur într-o celulă, iar în martie 2021 fusese eliberat. 

La Chapelle-sur-Erdre este un orășel cu 20.000 de locuitori, aflat la nord de Nantes, în apropiere de coasta atlantică a Franței.

Atacul a intervenit chiar în ziua în care ministrul justiției, Eric Dupond-Moretti, le-a cerut judecătorilor francezi să dea dovadă de „fermitate” când judecă oameni care se fac vinovați de atacuri asupra forțelor de poliție. 

În ultimul an au avut loc mai multe atacuri asupra forțelor de ordine în Franța, ceea ce a generat îngrijorări în legătură cu o reizbucnire a islamismului radical odată cu noile valuri de imigranți.


Citeste continuarea articolului pe digi24.ro