Ioana Mihăilă, despre diferenţele dintre raportările deceselor COVID-19: „S-ar putea să nu ştim niciodată câte persoane au murit de COVID-19”

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a explicat, miercuri, că diferenţele dintre raportările privind decesele de COVID-19 au apărut cel mai probabil din cauza unor erori umane, cauzate de proceduri imperfecte şi că este posibil ca niciodată să nu ştim numărul real al persoanelor decedate 

Ioana Mihăilă a spus, miercuri, la Europa FM, că va prezenta joi raportul în legătură cu diferenţele de raportate a deceselor de COVID-19.

„Raportul preliminar arată că raportarea în diverse baze de date nu a dat rezultate similare. Cam asta a fost concluzia raportului preliminar. Dar nu aş ajunge la cifre încă”, a spus Ioana Mihăilă.

Aceasta a precizat că se fereşte să vorbească despre cifre şi că este posibil să nu ştim niciodată care a fost numărul real al românilor care au murit din cauza coronavirusului.

„M-aş feri să spun că se adaugă morţi sau că se scad morţi sau că se ascund morţi. Concluziile pe care le avem ca urmare a raportului preliminar sunt că, în diferite baze de date, prin diferite metode de raportare, s-au obţinut rezultate diferite. S-ar putea ca niciuna dintre ele să nu ne dea un rezultat exact, aşa cum s-ar putea ca niciodată să nu ştim câte persoane au decedat de COVID în această pandemie, fie pentru că nu au fost raportate corect, fie că nu au fost înregistrate corect, fie că nici măcar nu au fost diagnosticate”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

Mihăilă a explicat cum se face raportarea şi a menţionat că totul poate fi pus pe seama unei sume de erori umane.

„Nu este o (singură – n.r.) eroare umană. De raportat raportează 300 de spitale (…), centre rezidenţiale, medici de familie, medici care constată decesul la domiciliu. De preluat raportările preiau 42 de direcţii de sănătate publică, care au angajaţi mulţi. De transmis la INSP, de exemplu, transmit alte 42 de direcţii judeţene de statistică. De integrat date, le integrează INSP, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, plus MS. (…) Cel mai probabil sunt o sumă de erori cauzate de proceduri imperfecte”, a spus Mihăilă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

Citeste continuarea articolului pe mediafax.ro