Lituania a anunţat că în septembrie 2022 va finaliza ridicarea gardului la frontiera sa cu Belarus pentru a opri migranții

Lituania, Letonia și Polonia au raportat o creștere substanțială a numărului de migranți care ajung în țările lor din Belarus, și l-au acuzat ep Lukașenko că încearcă să pună presiune asupra Uniunii Eurpoene pentru a fi ridicate sancțiunile pe care aceasta le-a impus țării lui. 

”Bariera fizică este vitală pentru a opri acest atac hibrid, al regimului din Belarus asupra Lituaniei și Uniunii Europene”, a declarat Prim-ministrul Ingrida Simonyte.

Gardul va avea 3 metri înălțime, și sârmă ghimpată. Prețul de producție va fi cel puțin 152 de milioane de euro, au declarat oficiali guvernamentali, potrivit Reuters.

Săptămâna trecută, țările membre UE au acuzat Belarusul că a orchestrat sosirea a mii de oameni la graniţele Lituaniei, Letoniei şi Poloniei, ca represalii pentru sancţiunile impuse fostei republici sovietice.

Miniştrii de interne ai celor 27 de naţiuni ale UE au afirmat într-un comunicat că Belarusul încearcă să „se folosească de fiinţele umane în scopuri politice”.

Miniştrii au declarat, fără referiri directe la Afganistan, că „este necesară consolidarea întregii frontiere externe” a UE pentru a preveni trecerile ilegale în viitor.

De la începutul anului, și până acum, 4.141 de oameni au trecut ilegal în Lituania, comparativ cu 74 în 2020. 

UE acuză Belarusul că a transportat irakieni la Minsk, pe calea aerului, şi că apoi i-a condus spre graniţele sale din nord.

Lukaşenko a declarat că nu va mai reţine migranţii din cauza sancţiunilor impuse după alegerile prezidenţiale disputate de anul trecut şi represiunea ulterioară împotriva protestatarilor şi disidenţilor.

 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

Citeste continuarea articolului pe antena3.ro