LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 22 | Teatrul din Mariupol, unde se adăposteau sute de oameni, bombardat de trupele ruse. „Sunt femei însărcinate și copii sub dărâmături”

07:33 – Acum 6 minute

17-03-2022

Bloc din Kiev, lovit de artilerie

Cel puțin o persoană a murit și alte 3 au fost rănite, în urma unui atac asupra unui bloc din capitala Kiev. Operațiunile de salvare sunt încă în desfășurare, anunță serviciile de urgență ucrainene. Mai mulți oameni ar putea să fie prinși sub dărâmături.

LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 22 | Rusia își intensifică bombardamentele. Bloc din Kiev, lovit azi-dimineață. Numărul victimelor în urma atacului de la Teatrul din Mariupol, încă necunoscut

07:00 – Acum 39 minute

17-03-2022

Salvatorii încă nu au reușit să intre în teatrul din Mariupol

Numărul victimelor în urma bombardamentului asupra teatrului din Mariupol rămâne încă necunoscut. Echipele de salvare nu au reușit să ajungă la oamenii care se adăpoosteau în clădirea din orașul asediat. Peste 1.000 de oameni se aflau în clădirea treatrului, potrivit viceprimarului Sergei Orlov, citat de BBC.

O nouă imagine cu urmările bombardamentului arată amploarea dezastrului:

LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 22 | Rusia își intensifică bombardamentele. Bloc din Kiev, lovit azi-dimineață. Numărul victimelor în urma atacului de la Teatrul din Mariupol, încă necunoscut
Clădirea teatrului din Mariupol, în urma bombardamentului

06:39 – Acum 60 minute

17-03-2022

Zelenski compară asediul din Mariupol cu cel al Leningradului

„Cetățeni ai Rusiei, cum este asediul din Mariupol diferit față de cel asupra Leningradului din al Doilea Război Mondial?”, a spus președintele ucrainean, într-un mesaj video transmis în noaptea de miercuri spre joi.

El a subliniat că clădirea a fost distrusă după ce trupele ruse au bombardat-o, iar numărul victimelor este încă necunoscut.

[embedded content]

Orașul Mariupol este asediat de două săptămâni, fără curent și fără apă. Evacuarea civililor a fost adesea întreruptă de bombardamente, în timp ce mulți oameni trăiesc acum în adăposturi.

În fața fricii, avem trei opțiuni: fugim, înghețăm sau luptăm să rămânem normali

Recomandări

În fața fricii, avem trei opțiuni: fugim, înghețăm sau luptăm să rămânem normali

Citește și: În Mariupolul asediat, zeci de mii de oameni trăiesc în adăposturi, în frig și fără mâncare. „E nevoie de un coridor umanitar, altfel e o moarte lentă de foame și sete”

16 Mar – Acum 8 ore

16-03-2022

Un fost tenismen ucrainean de top s-a întors să lupte în Ucraina

Alexandr Dolgopolov, fost număr 13 în clasamentul ATP, s-a întors în Kiev pentru a lupta împotriva ruşilor. Într-un mesaj distribuit pe Instagram, Dolgopolov a declarat că s-a antrenat la tir și a urmat cursuri de pregătire în domeniul armelor cu un fost soldat, arată BBC.

„Nu sunt Rambo într-o săptămână, dar mă simt destul de confortabil cu armele”, a scris el. „Aceasta este casa mea și o vom apăra! Cu toți oamenii care au rămas!”, a mai afirmat tenismenul.

Dolgopolov, în vârstă de 33 de ani, care a câștigat trei titluri ATP înainte de a se retrage anul trecut, a postat o fotografie cu o armă și un echipament militar pe Twitter.

16 Mar – Acum 9 ore

16-03-2022

Teatrul bombardat din Mariupol, semnalizat cu cuvântul „copii”, înainte să fie bombardat

O imagine din satelit, realizată de Maxar în urmă cu două zile, arată cum teatrul din Mariupol, bombardat azi, era semnalizat cu cuvântul „copii” scris cu litere mari și albe în limba rusă atât în fața, cât şi în spatele clădirii, arată BBC.

EXCLUSIV Interviu cu un fotograf din Sankt Petersburg care susține invazia rusească în Ucraina. Ce gândește un cetățean pro Putin

Recomandări

EXCLUSIV Interviu cu un fotograf din Sankt Petersburg care susține invazia rusească în Ucraina. Ce gândește un cetățean pro Putin

LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 22 | Rusia își intensifică bombardamentele. Bloc din Kiev, lovit azi-dimineață. Numărul victimelor în urma atacului de la Teatrul din Mariupol, încă necunoscut
Imaginie din satelit, 14 martie, teatrul din Mariupol și cuvântul „copii” scris în rusă, lângă clădire (foto Profimedia)

Oficialii locali au declarat că teatrul era folosit de sute de civili pentru adăpost înainte de a fi bombardat astăzi de forțele ruse.

Aceștia au spus că a fost vizat în mod deliberat de un avion de război rus. Ministerul rus al Apărării a negat că a atacat teatrul.

Mai multe informații: O imagine din satelit arată că, în urmă cu două zile, cuvântul „copii” era scris mare, în limba rusă, lângă teatrul din Mariupol, bombardat de ruși

16 Mar – Acum 9 ore

16-03-2022

Trupele ruse nu au făcut „niciun progres semnificativ” spre Kiev

Forțele ruse sunt „în general blocate” în apropierea Kievului și nu au „făcut niciun avans semnificativ” spre oraș dinspre nord, nord-vest sau estul orașului, a declarat miercuri un înalt oficial american din domeniul apărării, citat de CNN.

Trupele ruse la est de Kiev se află încă la aproximativ 30 de kilometri de centrul orașului, a precizat oficialul.

„Concluzia este că nu au făcut niciun progres apreciabil venind spre est”, a spus oficialul.

Președintele Joe Biden l-a numit pe Putin, pentru prima oară, „criminal de război”. Reacția dură a Moscovei

Recomandări

Președintele Joe Biden l-a numit pe Putin, pentru prima oară, „criminal de război”. Reacția dură a Moscovei

Ucrainenii controlează în continuare Brovary. Potrivit acestuia, ucrainenii „încearcă să dezvolte linii de comunicare spre sud și cu un oarecare succes”. Mariupol rămâne izolat de forțele ruse, a adăugat oficialul.

16 Mar – Acum 9 ore

16-03-2022

Boris Johnson: Putin trebuie să înţeleagă că nu poate reuşi

Într-un interviu pentru BBC, premierul britanic Boris Johnson susţine că „într-un sens important, Putin a eșuat deja”. Premierul Boris Johnson spune că președintele rus „nu a înțeles ce va întâlni atunci când și-a trimis trupele în Ucraina” și „puterea rezistenței lor”.

El l-a acuzat pe Putin de „comiterea unei serii de crime de război” la un nivel care nu a mai fost în Europa „de la cel de-al Treilea Reich, nu de la cel de-al Doilea Război Mondial”.

„Putin trebuie să înțeleagă că nu poate reuși acum”, spune el. „El nu va putea să zdrobească și să cucerească Ucraina, pentru că ei au demonstrat în mod fundamental că au un spirit care nu poate fi stăpânit. Așa că… trebuie să se retragă. Trebuie să închidă această chestiune. Trebuie să își ia înapoi tancurile și blindatele. Și trebuie să existe o soluție care să respecte voința poporului ucrainean. Și asta este ceea ce Marea Britanie va susține”, a mai spus acesta.

16 Mar – Acum 10 ore

16-03-2022

Reaţia Rusiei, după ce Biden l-a numit criminal de război pe Putin

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reacţionat după ce preşedintele american Joe Biden l-a numit pe Putin criminal de război. Potrivit acestuia, comentariile lui Biden sunt „o retorică inacceptabilă și de neiertat”, transmite Reuters, care preia agenţia TASS.

Anterior, Biden l-a numit pe Putin „criminal de război”, folosind pentru prima dată acest termen cu referire la liderul Rusiei.

Mai multe informații: Președintele Joe Biden l-a numit pe Putin, pentru prima oară, „criminal de război”. Reacția dură a Moscovei

16 Mar – Acum 10 ore

16-03-2022

Joe Biden, despre Putin: „Este un criminal de război”

„Cred că este un criminal de război”, a declarat Joe Biden, într-o declarație de presă de miercuri de la Casa Albă, notează CNN. Este pentru prima dată când preşedintele american îl numeşte astfel pe Vladimir Putin.

Biden a spus inițial „nu” când a fost întrebat dacă Putin este un criminal de război, dar s-a întors imediat la un grup de reporteri pentru a clarifica ce fusese întrebat. Când a fost întrebat din nou dacă Putin este un criminal de război, el a răspuns afirmativ.

Oficialii, inclusiv Biden, se abțineau anterior să spună că în Ucraina se comit crime de război, citând investigațiile în curs de desfășurare pentru a stabili dacă acest termen poate fi folosit.

Dar oficialii au fost clari în legătură cu faptul că ei cred că sunt în desfășurare atrocități și că țintirea intenționată a civililor ar constitui crime de război.

„Remarcile președintelui vorbesc de la sine”, a declarat ulterior secretarul de presă Jen Psaki. Ea a spus că Biden a „vorbit din inimă”.

16 Mar – Acum 11 ore

16-03-2022

Rusia neagă atacul de la teatrul din Mariupol și susține că l-a făcut ”detașamentul Azov al ucrainenilor”

Ministerul rus al Apărării a negat miercuri că ar fi efectuat un atac aerian împotriva teatrului din Mariupol, potrivit agenţiei de presă RIA, preluată de Reuters, informează Agerpres.

Iar agenția TASS atribuie explozia ”detașamentului Azov al ucrainenilor”. Reacția rapidă a rușilor este aproape fără precedent în acest conflict. Confirmarea exploziei de ambele părți ridică și întrebarea: câți oameni erau în interior?

Consiliul din oraşul-port asediat a declarat anterior că forţele ruseşti au bombardat un teatru în care se adăposteau civili. În schimb, ministerul rus a acuzat Ucraina că pregăteşte un atac cu arme chimice sub pavilion fals împotriva civililor, relatează DPA.

„Avem cunoştinţe credibile că SBU (serviciul de informaţii interne ucrainean) pregăteşte o provocare cu utilizarea de substanţe toxice cu sprijinul statelor occidentale”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al ministerului, Igor Konaşenkov, potrivit agenţiei de presă de stat TASS.

„Scopul provocării este de a acuza Rusia că a folosit arme chimice împotriva populaţiei ucrainene”, a continuat Konaşenkov, fără a furniza dovezi. De partea rusă nu vor fi folosite arme chimice, deoarece toate au fost distruse, a susţinut el.

Pe de altă parte, statele occidentale au observat recent un risc tot mai mare de utilizare de către Rusia a armelor biologice sau chimice în războiul din Ucraina. Există temerea că Moscova s-ar putea folosi de relatările despre presupusa producţie de arme de distrugere în masă de către Ucraina ca pretext pentru a le folosi ea însăşi.

În ultimele săptămâni, Rusia a afirmat în repetate rânduri că a descoperit laboratoare ucrainene în care se efectuau experimente biologice şi militare cu finanţare americană.

16 Mar – Acum 11 ore

16-03-2022

Surse: Slovacia ar putea furniza Ucrainei sistemul de apărare de origine sovietică

Slovacia a fost de acord în principiu să furnizeze Ucrainei un sistem de apărare aeriană din epoca sovietică pentru a ajuta la apărarea împotriva atacurilor aeriene rusești, potrivit a trei surse familiare cu acest subiect, dar SUA și NATO se gândesc la modul în care să suplinească capacitățile defensive ale acestei țări, iar transferul încă nu este asigurat, transmite CNN.

Potrivit a două dintre surse, Slovacia, unul dintre cei trei aliați NATO care dețin sistemele de apărare în cauză, vrea asigurări că sistemele vor fi înlocuite imediat.

În cazul în care o țară și-a furnizat sistemele S-300, este probabil ca țara furnizoare să primească sistemul de rachete de apărare antiaeriană Patriot, fabricat în SUA, pentru a suplini capacitatea la care ar renunța, potrivit altor două surse citate de CNN.

Germania și Țările de Jos au anunțat deja public că vor trimite sisteme Patriot în Slovacia. Pe de altă parte, integrarea unui sistem de apărare antiaeriană nou și complex în arhitectura militară existentă a unei țări, precum și antrenarea forțelor sale pentru a-l utiliza, poate dura mult timp, a avertizat o sursă.

Demersul de a trimite mai multe sisteme S-300 în mâinile ucrainenilor vine în contextul în care Congresul american a făcut presiuni asupra administrației Biden pentru a ajuta Ucraina să obțină sistemul de apărare aeriană.

Potrivit CNN, Departamentul de Stat lucrează pentru a identifica țări ce au în prezent sisteme S-300 și pentru a vedea cum ar putea fi transferate Ucrainei.

Secretarul apărării, Lloyd Austin, urmează să se deplaseze în Slovacia la sfârșitul acestei săptămâni, după ce va participa la reuniunea ministerială NATO privind apărarea de la Bruxelles.

„La cererea președintelui Zelensky, am identificat și ajutăm Ucraina să achiziționeze sisteme antiaeriene suplimentare cu rază de acțiune mai mare și munițiile pentru aceste sisteme”, a declarat miercuri președintele american Joe Biden.

16 Mar – Acum 11 ore

16-03-2022

OMS avertizează: Atacurile asupra spitalelor devin parte a tacticilor de război

Unitățile sanitare devin o țintă de război, a avertizat Organizația Mondială a Sănătății, care precizează că sistemul de sănătate din Ucraina „se clatină pe marginea prăpastiei”, notează BBC. Potrivit OMS, au fost 43 de atacuri asupra spitalelor și unităților medicale din Ucraina, care sunt ilegale în conformitate cu legislația internațională. De asemenea, OMS anunţă alte 46 de atacuri asupra unităţilor sanitare în alte zone ale lumii aflate în conflict.

Doctorul Mike Ryan, directorul executiv al programului de urgențe sanitare al OMS, afirmă că atacurile „inacceptabile” asupra asistenței medicale „devin parte din strategia și tacticile de război”.

„Sistemul de sănătate din Ucraina se clatină pe marginea prăpastiei, se descurcă excepțional de bine, dar trebuie sprijinit, trebuie consolidat, trebuie să i se ofere instrumentele de bază pentru a salva vieți”, adaugă acesta.

Potrivit acestuia, atacurile reprezintă mai mult decât de distrugerea clădirilor – „este vorba de distrugerea speranței”.

Pe lângă spitalele ucrainene, OMS a raportat atacuri în Afganistan, Burkina Faso, Republica Democratică Congo, Libia, Nigeria, Palestina, Sudan și Siria.

16 Mar – Acum 12 ore

16-03-2022

Armata ucraineană acuză că forţele ruse au atacat un convoi de civili din Mariupol

Potrivit forțelor armate ucrainene, un convoi de civili care fugeau din Mariupol a fost lovit de rachetele armatei ruse, transmite BBC.

Într-o postare pe Facebook, Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a precizat că civilii fugeau spre orașul Zaporojie, la peste 200 km la nord-est de Mariupol.

În jurul orei 13:30 GMT, aceștia au fost atacați de un sistem de rachete cu lansare multiplă BM-21 Grad, iar rapoartele inițiale sugerează că unii civili au fost uciși, a precizat armata ucraineană. Autorităţile locale din Zaporojie anunţă că cel puțin cinci persoane au fost rănite, inclusiv un copil care se află în stare gravă.

16 Mar – Acum 12 ore

16-03-2022

Teatrul din Mariupol, unde se adăposteau sute de persoane, bombardat de trupele ruse

Trupele ruse au bombardat teatrul din Mariupol, unde se adăposteau sute de persoane, au anunţat reprezentanţi locali, transmite The Guardian. Administraţia locală a postat o imagine a teatrului din oraș care arată că a suferit pagube importante în urma atacului.

Forțele rusești au „distrus în mod intenționat și cinic Teatrul din inima orașului Mariupol”, au transmis autorităţile locale.

Numărul victimelor nu se cunoaşte la acest moment. Serghei Orlov, viceprimarul din Mariupol, a declarat pentru BBC că între 1.000 și 1.200 de persoane se aflau acolo.

Soarta a sute de persoane adăpostite în teatrul bombardat din Mariupol este „necunoscută”, afirmă Pavlo Kyrylenko, șeful administrației regionale din Donețk, care include Mariupol, conform CNN.

„Potrivit datelor preliminare, câteva sute de locuitori din Mariupol se ascundeau în Teatrul Dramatic. Soarta lor este necunoscută, deoarece intrarea în adăpostul antiaerian este blocată de dărâmături”, a declarat el.

„Rușii mint deja, (n.r. spunând) că acolo se afla sediul regimentului Azov. Dar ei înșiși știu foarte bine că acolo erau doar civili”, a continuat el pe Facebook.

„Acum sunt femei însărcinate și femei cu copii sub dărâmături. Acesta este terorism pur!”, a scris el. În prezent, este imposibil de stabilit numărul victimelor acestor bombardamente și, de asemenea, amploarea distrugerilor.

16 Mar – Acum 12 ore

16-03-2022

SUA, ajutoare de un miliard de dolari pentru Ucraina, în ultima săptămână

Președintele american Joe Biden a anunţat ajutoare suplimentare în valoare de 800 de milioane de dolari pentru Ucraina, ceea ce ridică totalul ajutoarelor din ultima săptămână la un miliard de dolari.

„Vom oferi Ucrainei armele necesare pentru a lupta și a se apăra în toate zilele dificile care vor urma. Vom continua să mobilizăm ajutoare umanitare pentru a sprijini oamenii din Ucraina și pe cei care au fost forțați să fugă din Ucraina”, a spus Biden, conform CNN.

De asemenea, el s-a angajat să mențină sancțiunile împotriva Rusiei.

„Vom sprijini economia Ucrainei cu asistență financiară directă. Împreună cu aliații și partenerii noștri, vom continua să menținem presiunea pe economia prăbușită a lui Putin, izolându-l pe scena globală. Acesta este obiectivul nostru. Să-l facem pe Putin să plătească prețul şi să-i slăbim poziția, în timp ce întărim forţa ucrainenilor pe câmpul de luptă și la masa negocierilor”, a punctat Biden.

Potrivit liderului de la Casa Albă vor fi trimise 800 de sisteme antiaerien, cât şi 9.000 de sisteme antitanc

Citeşte şi:

EXCLUSIV. Interviu cu disidentul rus Dmitri Bîkov, otrăvit de regim în 2019: „Armata nu are lideri, populația este dezamăgită de toate și, mai ales, de sine”

Directorul Casei Ruse din București: „Unora dintre copiii ruși care merg la școlile românești li se strigă «ocupantule», «ucigașule», dar sunt cazuri izolate”

„Sunt în prima linie în Mariupol”. Singurul reporter străin care însoțește trupele ruse în Ucraina este din China

Sondajele de opinie care îl întăresc pe Putin. Câți ruși sunt de acord cu războiul din Ucraina și cum l-ar urma într-un conflict cu NATO?

Ofițer sub acoperire, „cu trei stele mari” pe vremea lui Ceaușescu, recunoaște totul! „Am încărcat blănuri, aur, bani!” Șocul pe care l-a avut când a ajuns în pădurea Bogata

GSP.RO

Ofițer sub acoperire, „cu trei stele mari” pe vremea lui Ceaușescu, recunoaște totul! „Am încărcat blănuri, aur, bani!” Șocul pe care l-a avut când a ajuns în pădurea Bogata


BREAKING: Vladimir Putin încasează a patra lovitură dură din partea Ucrainei. Ce s-a întâmplat azi la Mariupol

Playtech.ro

BREAKING: Vladimir Putin încasează a patra lovitură dură din partea Ucrainei. Ce s-a întâmplat azi la Mariupol


Olga, medic militar și mamă eroină, a murit luptând cu rușii. Cei 12 copii lăsați în urmă își plâng durerea: "Nici măcar nu o putem îngropa"

Observatornews.ro

Olga, medic militar și mamă eroină, a murit luptând cu rușii. Cei 12 copii lăsați în urmă își plâng durerea: „Nici măcar nu o putem îngropa”


Horoscop 17 martie 2022. Taurii au motive de îndoială în legătură cu bunele intenții ale unora dintre prieteni sau rude

HOROSCOP

Horoscop 17 martie 2022. Taurii au motive de îndoială în legătură cu bunele intenții ale unora dintre prieteni sau rude


România repornește o industrie vitală. Toată Europa va beneficia

Știrileprotv.ro

România repornește o industrie vitală. Toată Europa va beneficia


Toţi au fost în stare de şoc. Ce au găsit nemţii pe un super iaht confiscat de la un oligarh rus, prieten cu Vladimir Putin

Telekomsport

Toţi au fost în stare de şoc. Ce au găsit nemţii pe un super iaht confiscat de la un oligarh rus, prieten cu Vladimir Putin


ASUS Zenbook 14X OLED (UX5400): o experiență pe care o vei aprecia cu siguranță

PUBLICITATE

ASUS Zenbook 14X OLED (UX5400): o experiență pe care o vei aprecia cu siguranță

Urmărește cel mai nou VIDEO

RECOMANDĂRI

Citeste continuarea articolului pe libertatea.ro