Locuri de vizitat în Sofia – cele mai apreciate obiective turistice

Sofia, capitala Bulgariei, are locuri frumoase de vizitat și obiective turistice apreciate. O plimbare prin Sofia este un prilej de a descoperi istoria sa plină de culoare. Puteți vedea arhitectura construcțiilor turcești, a celor occidentale, dar și piețele cu aer comunist, toate într-o capitală europeană vibrantă.

Descoperă cele mai frumoase locuri de vizitat în Sofia:

Despre Sofia

Sofia se află la poalele muntelui Vitoșa și este capitala Bulgariei.

Orașul Sofia are o mulțime de povești de spus și fiecare atracție istorică vă va oferi o nouă perspectivă asupra trecutului complicat al Sofiei.

Aici puteți vedea bisericile care, timp de câteva secole din existența lor, au fost folosite ca moschei, arhitectura sovietică dominatoare sau istoria romană care încă este descoperită și care se îmbină cu orașul modern.

Locuri de vizitat în Sofia

Catedrala Sf. Alexandru Nevski

Locuri de vizitat în Sofia – Catedrala Sf. Alexandru Nevski

Dimensiunea acestei clădiri te va uimi. În interiorul bisericii Sf. Alexandru Nevski au loc 10.000 de oameni și este a doua catedrală ca mărime din regiunea balcanică.

La fel ca și o mare parte din arhitectura grandioasă a orașului Sofia, catedrala datează din anii 1880.

Aceasta a fost construită imediat după ce otomanii au fost răsturnați și statul Bulgariei a fost restabilit. Inițial a fost dedicat soldaților ruși care și-au pierdut viața în cursul eliberării de sub otomani.

Descoperă cele mai impresionante catedrale din Europa.

Biserica Sf. Gheorghe

Locuri de vizitat în Sofia – biserica Sfântul Gheorghe

Cea mai veche clădire din Sofia modernă, această biserică din cărămidă roșie a fost construită în anii 300.

Este o minune că această clădire a supraviețuit nevătămată pentru o astfel de perioadă de timp și de jur împrejur sunt mici detalii interesante despre civilizațiile din trecut.

Dacă vei vizita interriorul, vei vedeafrescele medievale detaliate care fuseseră pictate de otomani când biserica a fost transformată într-o moschee în anii 1600. Acestea au fost redescoperite și restaurate abia în anii 1990. Afară se pot vedea lespezile unei străzi romane și alte rămășițe din Serdica antică.

Amfiteatrul Serdica

Locuri de vizitat în Sofia – Amfiteatrul Serdica

Amfiteatrul roman al Sofiei a fost descoperit abia în 2004. Pe vremea sa, a fost unul dintre cele mai mari din Imperiul Roman, locul unde se țineau lupte cu gladiatori și bătălii înspăimântătoare,confruntând oamenii cu fiarele sălbatice.

Ceea ce este, de asemenea, interesant la această arenă este felul în care a avut trei vieți: mai întâi a fost un teatru, apoi un amfiteatru, care, ulterior, a fost jefuit de goți. În anii 400, arena a fost reconstruită, dar a fost abandonată nu după mult timp.

După ce a fost dezgropat, a fost integrat în designul hotelului Arena di Serdica, dar vizitatorii de pe stradă sunt liberi să privească în jos la ruinele din galeria special concepută a hotelului.

Băile Centrale

Locuri de vizitat în Sofia – Băile Centrale

Unul dintre cele mai surprinzătoare locuri de vizita în Sofia este clădirea Băile Minerale Core, unde acum este găzduit Muzeul de Istorie din Sofia.

Clădirea ce poartă numele de Băile Centrale datează din 1913 și băile cu minerale fost folosite până la mijlocul anilor ’80.

Este una dintre cele mai fotografiate clădiri din Sofia, construită în stil neobizantin, cu o cupolă mare în spatele unui vestibul impresionant.

Vă veți familiariza mult mai bine cu orașul Sofia doar dacă treceți prin trecutul lui, inclusiv relicve de secole, fotografii din secolul trecut, trăsura regelui și un tramvai retro în care te și poți urca.

Descoperă cele mai frumoase plaje din Bulgaria

Biserica Sf. Sofia

Obiective turistice în Sofia – Biserica Sf Sofia

Această biserică a dat numele orașului Sofia în anii 1300 în timpul celui de-al Doilea Imperiu Bulgar. Această clădire modestă din cărămidă roșie datează chiar din timpurile bizantine și a fost fondată în anii 500 deasupra necropolei orașului antic din Serdica, precum și a unei biserici mai veche cu un secol înainte.

Când vizitați, puteți vedea rămășițele acestei biserici antice și mormintele care datează de mai bine de 1500 de ani.

Timp de două secole după invazia otomană, aceasta a fost o moschee, dar a fost abandonată după ce un cutremur din anii 1800 a doborât minaretul și un altul i-a ucis pe cei doi fii ai imamului.

Institutul Național de Arhitectură

Muzeul a fost inaugurat în 1905, ca o modalitate de a aduce sub un singur acoperiș toate descoperirile arheologice importante împrăștiate în Sofia și Bulgaria.

Acoperișul pe care l-au ales a fost cel al fostei Mari Moschei a orașului, dezafectată în urma Renașterii bulgare.

Secțiunile principale aici sunt Preistorie, Sala Principală (conținând obiecte din civilizațiile clasice), Secțiunea Medievală și Trezorerie.

Ultimul de pe această listă are comorile Valchitran și Lukovit, două tezaure uluitoare de aur tracic.

Descoperit în 1953, comoara Lukovit datează din timpul invaziei Traciei de către Alexandru cel Mare în anul 400 î.Hr.

Bulevardul Vitosha

Locuri de vizitat în Sofia – Bulevardul Vitosha

Cea mai elegantă stradă din oraș, Bulevardul Vitosha este locul unde sunt adunate toate buticurile și casele de modă elegante.

Dacă nu sunteți un cumpărător de lux, atunci vă puteți consola cu acele priveliști uluitoare ale Muntelui Vitosha, care este acoperit cu zăpadă în mare parte a anului. Este un loc foarte plăcut pentru a petrece câteva ore; cafenelele de-a lungul străzii pietonale au locuri în aer liber, iar în ultimii ani stâlpii de iluminat, băncile și chioșcurile au fost reproiectate într-un stil elegant art nouveau, amintind de primii ani ai Renașterii bulgare.

Citeste continuarea articolului pe libertatea.ro